"Ideaalses maailmas on lastel vanematega turvaline suhe, kuid see kaasus puudutab just riskiperede lapsi, kus peret ei olegi või on üks või mõlemad vanemad alkoholi, narkootikumide või kuritegevust küüsis ning lapsel ei ole toetavat peret," rääkis Merilind. "Kui siin hakata küsima pereliikmete nõusolekut või kohtulahendit, siis selleks ajaks raseduse katkestamiseks sobiv meditsiiniline aeg juba möödas."

Perearsti sõnul on alla 16-aastaste rasedus sageli juhuste kokkusattumus ning oma praktikast on tal ka vägivaldset ning ebahumaannset lähenemist, mis seotud vägistamise, alkoholi ja narkootikumide tarvitamisega.

"Sageli ei ole ka paljud täiskasvanud esimeseks raseduseks valmis ning esialgu ilusti alanud suhe võib rasedusest teada saamisel puruneda," lisas Merilind.

Alla 16-aastaseid käsitletakse tema sõnul ühelt poolt lastena, teiselt poolt on seksuaalvahekorras olemine lubatud alates 14. eluaastast.

Merilind küsis, kus jookseb see piir, kus enam ei saa rääkida lastest, vaid peame neid nägema täiskasvanuid, kes võivad ja peavad ise oma tegude ja keha üle otsustama?

"Kui mõtleme, et 16-aastane ei tohi oma keha üle ise otsustada, siis arstina ma ikkagi pooldan, et soovimatute raseduste korral õnnetum pool saaks ise otsustada oma elu üle," avaldas Merilind oma arvamust. "Kuigi lapsevanematena meil on ikkagi soov laste eest otsustada, on asju, mille üle me ei tohi otsustada."

"See on keeruline ja mitmetahuline probleem," tõdes Merilind. "Eestis on abort lubatud ning pereplaneerimise seisukohalt ühiskonnas aktsepteeritud."

"Arstidena me muidugi pooldame kõiki võimalusi, et rasedust vältida," sõnas Merilind ja loetles: seksuaalõpe koolides, rasestumisvastaste vahendite ja ravimite hea kättesaadavus, kõikvõimalik info nende kohta.

Riigikogu võttis täna vastu sotsiaalkomisjoni algatatud raseduse katkestamise ja steriliseerimise seaduse muutmise seaduse eelnõu, millega tühistati alaealise raseduse katkestamise piirangud, mis olid vastuolus põhiseadusega.