Suuresti just Toomi initsiatiivil on kutsutud 4. märtsil Brüsselisse ALDE fraktsiooni esinema kolm Venemaa analüütikut, keda ta ise peab sõltumatuteks.

"Teate, aitab, kui Brüsselis räägib olukorrast Venemaal vaid Mihhail Hodorkovski. Mida ta Venemaa elus teab?" küsis Yana Toom. "Ma kutsusin kolm inimest - Fjodor Lukjanovi, Leonid Grigorjevi, Dmitri Trenini - kes on sõltumatud ja kel on tänapäeva Venemaast ka midagi rääkida."

Toomil on kõrini, kui Venemaad esindab Euroopa Liiduga kohtumistel alati suursaadik, sest neil kordadel on kohtumiste päevakord liiga etteaimatav. "Esmalt kritiseerib saadik Euroopat, siis Euroopa Liidu ametnikud Venemaad ja kohtumine ongi läbi. Meil oleks vaja tõelist diskussiooni ja info vahetust," meenutas Toom seniseid kohtumisi.

Paet naerab välja kolme nimetatud härra sõltumatuse staatuse.

"Kas Venemaal üldse on praegu inimesi, kes on riigiga seotud ja kes julgeksid rääkida midagi sellist, mis Putini idoloogiast erineb," ironiseeris Paet, kes teisipäeval kritiseeris teravalt külaliste valikut ka fraktsiooni koosolekul.

"Ka meie fraktsioonist arvestatav osa, aga mitte kõik, leidsid, et kutsuma peaks ka tõeliselt sõltumatuid spetsialiste. Nende kolme puhul ei saa me kindlasti rääkida sõltumatusest," lisas Paet ja ütles, et tegi ettepaneku kutsuda Dožd TV juht ja raadiojaama Ehho Moskvõ peatoimetaja.

Paet juhib tähelepanu Dmitri Trenini senisele karjäärile - 1972-1977 oli ta õppimas N. Liidu kaitseministeeriumi sõjalises instituudis; 1978-1983 on välise side osakonna kontaktrühma käsutaja Ida-Saksamaal ja 1983-1993 on Vene Sõjaväe Ülikooli vanemõppejõud.

"Ma loodan, et lisaks neile seltsimeestele kutsutakse ka tõeliselt inimesi, kes teaks ja julgeks rääkida," lootis endine välisminister.

Ajakirjaniku reisi kulud Brüsselisse kattis Euroopa Parlament.