Vene võimud olid andnud süüdistatavatele ülesande koguda tundlikku majanduslikku informatsiooni USA potentsiaalsete sanktsioonide kohta Vene pankade vastu ning alternatiivsete energiaallikate arendamise kohta, selgub Manhattani föderaalkohtule esitatud kaebusest, vahendab Associated Press.

Prokuratuuri teatel esines üks süüdistatavatest, Jevgeni Burjakov, ühe Vene panga Manhattani haru töötajana. Ta vahistati esmaspäeval New Yorgi Bronxi linnaosas, kus ta elas koos venelannast naise ja kahe lapsega.

Abiprokurör Adam Fee nimetas Burjakovi kohtus professionaalseks spiooniks.

39-aastane Burjakov saabus Ühendriikidesse 2010. aastal tööviisaga. Kautsjoni vastu teda ei vabastatud, sest kohtuniku hinnangul on tal põhjust põgeneda.

Kaks ülejäänud süüdistatavat on Igor Sporõšev ja Viktor Podobnõi, kes olid madalamatel diplomaatilistel ametikohtadel. Neid kaitseb aga diplomaatiline puutumatus ning nad on ilmselt juba Venemaale naasnud.

USA föderaalne juurdlusbüroo (FBI) jälgis ajavahemikul 2012. aasta märts kuni 2014. aasta septembri keskpaik Burjakovi ja Sporõševi 48 kohtumist välistingimustes. Mitmel korral andis Burjakov üle koti, ajakirja või pabersedeli.

Vahelt võetud telefonikõnedes kohtumiste kokkuleppimiseks räägiti kino- või spordiürituste piletite vahetamisest või vajadusest üle anda raamatuid või mütse.

Nad rääkisid ka katsetest värvata USA elanikke, sealhulgas mitmeid isikuid, kes töötasid oluliste firmade juures, ning mitut noort naist, kellel olid sidemed New Yorgis asuva tähtsa ülikooliga.