Kirill näeb moodsa maailma mõnedes normides, mida nimetatakse „kristlusejärgseteks“, katseid revideerida vääramatuid, jumala poolt inimesesse pandud moraalinorme. „See ähvardab inimühiskonda tohutute ohtudega, sest selle tulemusena uhutakse ära piirid hea ja kurja vahel ning õigluse mõistet tõlgendatakse vastavalt hetkel valitsevatele filosoofilistele ja poliitilistele hoiakutele,“ ütles patriarh TASS-i vahendusel.

„Tihti tungivad need vabaduse teema maailmavaatelised seisukohad õiguse valdkonda, viies sisemise pinge seadusandlusse ja mõjudes hukatuslikult kõlbelisusele,“ märkis Kirill. „Näited on teada: need on niinimetatud samasooliste liitude legaliseerimine, eutanaasia seadustamine ning õigusemõistmise mõnede ohtlike elementide viimine ühiskondlikku ellu.“

„Kahjuks propageeritakse neid ideid ja isegi sunnitakse peale ka Venemaal. Märkimisväärsel määral sõltub Vene parlamendiliikmete aktiivsest seisukohast meie maa vabadus jääda püsima isiksusele ja inimtsivilisatsioonile tervikuna hukutavate tänapäevaste pseudoväärtustega silmitsi seistes,“ rõhutas Kirill.

„Kõik need juriidiliselt kinnitatud seadusetäiendused, mis ei ole mõnikord vastuolus mitte ainult kõlbeliste väärtustega, vaid ka inimlikult terve mõistuse ja enesesäilitamisinstinktiga, levivad mõnedes riikides üha rohkem,“ ütles patriarh.

„Idee valikuvabaduse aboluutsest prioriteedist väärtusena ja loobumine kõlbelise normi prioriteedist on muutunud lääne tsivilisatsioonile omamoodi aeglaseks pommiks,“ ütles Kirill ja tuletas meelde, et meie esivanemad on vabaduse ideest võlutuna juba läbi elanud absoluutse valikuvabaduse ja kõlbelistest hoiakutest lahtiütlemise epohhi ning teavad, milleni see viib. „Selline ühiskond muutub elamiskõlbmatuks,“ ütles Kirill.