„Eesmärk on harjutada erinevaid õhusõjatehnikaid. Ja eesmärk ei ole harjutada otseselt mingi vaenlase vastu,“ ütles Tarien Iltalehtile.

Tarieni sõnul koosnevad õppused erinevatest õhusõja lahinguelementidest, nagu kahepoolsetest õhuvõitlustest, koostööst maaüksustega ning madallennuharjutustest.

Eestisse saabub märtsi keskel vähemalt 12 USA hävituslennukit F-16.

„Eesmärk on parandada selle lahinguüksuse praktilisi oskusi,“ ütles Tarien.

Õppustele on kutsutud ka Soome ja Rootsi.

„Rootslased osalevad hävitajatega Gripen ja soomlased lennukitega F-18,“ teatas Tarien. „Me loodaksime väga, et Soome ja Rootsi õhujõud nendel õppustel osaleksid, sest nendel osalevad siis erinevad lennukid. Ja ma usun, et sellised õppused oleksid kasulikud kõigile. Meil endal ei ole lahingulennukeid, seetõttu on need õppused meile nii tähtsad.“

Eesti õhuväe ülem mõistab, et nii kiiresti kokku kutsutavad USA juhitud lennuväeõppused võivad esile kutsuda üsna värvika arutelu.

„Ma mõistan küll, et see nõuab poliitilist otsust ja heakskiitu. Ma mõistan ka seda, et teil (Soomes) käib aktiivne diskussioon selle üle, kas Soome peaks sellistel õppustel osalema. On hea, et saate detailid teada, et võiksite otsustada, kas osaleda või mitte,“ ütles Tarien.

Tarien tunnistab, et kevadised õppused on avapauk Eestisse rajatavale õhujõudude väljaõppekeskusele. Ta eitab aga, et tegemist oleks otseselt Balti riikide või Põhjamaade kaitsega seotud väljaõppekeskusega.

„Tegemist on USA ja Balti õhujõudude harjutuskeskusega, aga see ei ole kuidagi seotud mingi kaitseplaaniga. Ja siin ei ehitata mingit Eesti kaitsekeskust,“ sõnas Tarien. „Aga need õppused on küll esimesed, mis toimuvad selle uue väljaõppekeskuse alluvuses.“

Tarieni sõnul ei ole ka rootslased veel õppustel osalemist otsustanud.

Küsimusele, miks toimuvad õppused USA, mitte NATO juhtimisel, vastas Tarien, et Eestil on head suhted NATO-ga, kuid ka suurepärased kahepoolsed suhted USA-ga, nii et mõned õppused toimuvad NATO ja teised USA juhtimisel, mis aga ei ole Tarieni arvates oluline.

Soome osalemine annaks Tarieni sõnul lisaväärtust kõigile, nii USA kui ka Soome pilootidele, ning ka Eesti õhuväele radari- ja lennujuhtimisalase tegevuse harjutamiseks.

Venemaa suhtumise kohta sellistesse õppustesse ütles Tarien, et on kindel, et neile pakub see huvi ja nad võivad oma tegevust Balti riikide lähistel aktiviseerida.

Tarien kinnitas soomlastele, et on olemas õppusi, kus on selge vaenlane ja kus harjutatakse NATO artikkel viie järgi rünnaku tõrjumist, kuid kõnealustel õppustel sellist plaani ei ole.