1) Magamatus, mille põhjuseks võib olla stress – muretsetakse koolitööde pärast ja ei uinutagi; või hoopis sotsiaalmeedia – peab kohe Facebooki uusi pilte kaema minema. Arvutikiirgus aga viib une, sest ekraan on hele. Või teebki mõni õpilane, kes ei suuda kiiresti kodutöid ära teha, neid hilisööni. Kõik ei ole võrdse tasemega, osal kulubki mõne aine omandamiseks rohkem aega. Magamata õpilane aga ei suuda tunnis eriti hästi midagi meelde jätta ja nii tulebki kodus topelttööd teha.

2) Vaba aja puudus. On õpilasi, kes ei pea kodus peale õppimise midagi tegema – kelle vanemad kokkavad, koristavad jne – sellise õpilase ainsaks ülesandeks on õppimine. Kui aga lisanduvad muud kohustused, näiteks väikeste vendade-õdede valvamine, koristamine, kokkamine jms, jääbki õppimiseks vähem aega.

3) E-kool. Vabandan, kui lugejad vihastavad, aga arvuti taga istumine viib tahes-tahtmata mõtted koolitööst eemale, näiteks kui Youtube'ist panna käima mõni hea lugu – segajatega on mõnel inimesel raskem ainet omandada. E-koolil on eeliseid, aga klassikalise õpilaspäeviku puhul ei teki lisakiusatusi.

4) Koolitundide ülesehitus. Ideaalsed õpetajad õpetavad nii hästi, et õpilased omandavad kuidagimoodi aine kiiremini, reaalainete puhul saavad kiiremini ainest aru. Täiesti ideaalsel juhul on tunnikord täiuslik, keegi ei sega, keegi ei tegele kõrvaliste asjadega ja õpilased kuulavad õpetajat, kes on pädev. Keskendudes ainetunnile, omandatatakse aine kiiremini ja võetakse teemad kiiremini läbi, mistõttu tuleb koduseid töid vähem. Kui aga keegi vajab pidevalt tähelepanu, ei lase ta kollektiivil õppida. Seetõttu on õppimine n-ö eliitkoolides kergem – õpilased ei sega tundi.

5) Üldised mured. Ka õpilane on inimene. Kui eraelus on probleeme, millega toime tulemine raske, ei suudeta millelegi keskenduda ja koolitööd tunduvad ülikeerulised.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et õpilase elu mõjutavad tegurid, mis valmistavad teda ette täiskasvanu eluks, kus on samamoodi palju probleeme, vähe aega ja peab omandama oskuse olukorraga toime tulla. Te ei ole üksinda – meil kõigil on muresid.