Tallinna linn eraldas 2015. aasta linnaeelarvest 150 000 eurot toidupakkide jagamiseks I kvartalis. Tegelikult saab Tallinn sel aastal 222 585 eurot eurotoetusi vaesuses inimestele toiduabi andmiseks, aga kuna see abi jõuab reaalsuses kohale veebruari lõpus või märtsis, otsustas Tallinna omalt poolt korraldada eraldi toiduabi jagamise 150 000 euro eest kuni Euroopa Liidu toiduabi taastumiseni märtsis-aprillis.

Toiduabi jagavad linnaosavalitsused. Tallinna linnavolikogu opositsioonisaadik Riina Solman (IRL) tegi linnavolikogus ettepaneku, et toiduabi võiks laiali jagada niikuinii toiduabi jagamisega tegelev toidupank, et ei tekiks valijate valimiseelsel ajal toiduabi jagamisega äraostmise muljet. Linn ettepanekut ei toetanud.

Toiduabi jagamist korraldavad Raepressi teatel linnaosavalitsused ehk toiduabi jõuab vajajateni linnaosade sotsiaalhoolekandeosakondade ja sotsiaalkeskuste kaudu. Linnaeelarves selleks ette nähtud raha eraldatakse linnaosavalitsustele vastavalt taotlustele.

Iluuisutajast Rummu Jüriks

Solman pidas rahaeraldist toidupakkide jagamiseks vahetult enne valimisi linnapea kavalaks kampaaniaideeks. "Arvan, et toidupakkide rahaeraldisega täpselt enne valimisi on Savisaar 150 000 euro eest võtnud iluuisutaja kõrval järgmise uue rolli – Rummu Jüri oma. Võtab jõuga ühtede raha ja jagab toidupakkide näol teistele, kes talle meeldivad või kasulikud on," kommenteeris Solman.

Ta ütles, et soovis ülesande püstitamisega linnale peatada Savisaare poolset linna raha järjekordset väärkasutamist. "Praegu näeb see välja plaanina viia maksumaksja raha eest oma valijatele toidupakid, kuhu kindlasti oma valimisreklaami ei unustata lisada. Kui see idee peaks neil töösse minema, tuleb avalikkusel jälgida, millistes pakendites ja kelle kampaania pildiga toidupakke kätte toimetatakse – see inimene peaks reklaamiraha ka linnakassasse tagasi maksma," leidis Solman.

"Minu käest küsiti rahanduskomisjonis, kas ma olen selle vastu, et Keskerakond kasu saab. Sotsiaalkomisjonis küsis volikogu ametnik, kas ma ei soovi, et puudustkannatajaid aidatakse. Vastus on – ma ei soovi, et linnakodanike raha väärkasutatakse," teatas Solman.

"Keskerakond saagu kasu oma rahakotist kampaaniasse investeerides, mitte Rummu Jüri mängides. Puudusekannatajaid tuleb aidata, seda võiks nii Tallinna linn kui Eesti riik tunduvalt rohkem teha, aga mitte kampaaniakorras enne valimisi, vaid süsteemselt läbi mõelduna, toimetulekutoetust tõstes ja vähekindlustatud perekondi aidates," ütles Solman.

Tootsen: opositsiooni süüdistused on piinlikud

Tallinna linnavolikogu aseesimees Toivo Tootsen ütles, et tal on väga piinlik kuulata opositsiooni süüdistusi Tallinna poolse toidupakkide jagamise kohta.

“Kuna Euroopa Liidu poolse toiduabi jagamine on ajutiselt peatunud, siis otsustas Tallinn eraldada selle tarvis 150 000 eurot, et linnaosade sotsiaalhoolekande osakonnad saaksid toiduabi pakkuda,” ütles Tootsen. “Mul on väga piinlik kuulata linnavolikogu opositsiooni süüdistusi, mis mõistab toiduabi jagamise hukka. Niisuguste süüdistustega seatakse kahtluse alla linnaosade sotsiaaltöötajate pädevus ja ausus. Need inimesed teevad oma tööd südamega, ja selline käitumist nende suhtes ei saa tolereerida.”