Yana Toom lausus Kiviõli 1. Keskkoolis toimunud debatil, et ta ei ole valimistel poliitiline peibutuspart ning tuleb Eestisse tagasi, kui Keskerakond pääseb valitsusse.

„Ma olen „tänavapoliitik“, armastan inimestega otse suhelda ja, kui tegin tänavakampaaniat, tundsin end Ida-Virumaal kodus. Tundsin kohalike inimeste poolelihoidu ja nende lootusi. Ida-Virumaa on koht, kus saaks olla paradiis, aga paraku ei ole. Kuid me pingutame selle nimel,“ märkis Toom.

Üheks võtmeküsimuseks on tema sõnul põlevkivienergeetika. „Kui tuli direktiiv, millega oleks põhja läinud mitu tuhat töökohta, me suutsime seda torpedeerida, aga see oli ime. Nüüd on tulemas järgmine direktiiv, mis on tegelikult palju hullem: kaugküttes tahetakse keelustada põlevkivi põletamisel tekkiva gaasi kasutamine. Ja see direktiiv tuleb juba käesoleval aastal ning ma pole kindel, et me saame seda uuesti torpedeerida. Kui ma loen põlevkiviarengukava aastani 2030, siis see dokument ei vasta kaugeltki reaalsusele, kus me praegu oleme. Põlevkiviarengukava tuleb põhjalikult üle vaadata ja jälgida trende, mis valitsevad praegu Euroopa Liidus ning millega me peame arvestama“, märkis Toom.

Toomi sõnul on põlevkivi meie ressurss ja meie energiajulgeoleku pant, aga riik tihtilugu ei korva keskkonnale tekitatud kahju. Ressursitasudest jõuab tagasi maakonda vaid 10 protsenti, ja kahju jääb kohaliku omavalitsuse või maaomanike kanda.