"Kui peaks oletama, siis nad ei taha anda ajal, kui käimas on kriis, valesid signaale, nagu oleks Soome kuidagi vastutav Balti õhuturbe eest. See pole nii, sest Soome pole NATO liige," lausus Niinistö Iltalehtile.

Tuomioja ja president Sauli Niinistö ei toeta mõtet, et kevadel Ämari õhuväebaasi saabuvate ameerika õhuväelastega võiks ühisõppuseid läbi viia Soome õhuvägi. Ühisõppuste poolt on peaminister Alexander Stubb ja kaitseminister Carl Haglund.

Soome riigikaitsekõrgkooli õppejõud kolonelleitnant Pasi Tammi peab kevadel tulevaid õppuseid ameeriklastega igati normaalseks. Tema sõnul on taolisi õppuseid juba aastaid korraldatud Lapimaal Norra ja Rootsiga, nüüd lisandub ka lõunasuund.

Tema sõnul on taolised õppused populaarsed, sest need on suhteliselt odavad. Kui lennata Soomest, siis ei pea lennukeid, varuosasid, hooldustehnikat ja suurt hulka inimesi nende kasutamiseks väljapoole riiki viima. Seda kõike saab teha lennukite kodubaasis, mis on mõistagi odavam, lausus ta Iltalehtile.

Peaminister Stubb aga eitas lahkheli ning ütles, et ei saa olla mingit juttu, nagu oleks Soome allunud Venemaa survele. Tema sõnul on tegemist tavapärase väljaõppega ning Soome õhuvägi sõltub USA tehnoloogiast ja hooldusest.