"Minu jaoks oli liiga vali. Hetkel kinodes jooksva "Kääbiku" filmi lahingustseeni ajal pidin näpud kõrvadele panema, kuna lihtsalt nii valus hakkas," räägib teine.

""Kääbikut" vaatamas käies oli kõrvadel kohati päris valus küll," on kolmas nõus.

"Käisin ka jõulude ajal Kosmos IMAXis ja hoidsin aeg-ajalt käsi kõrvadel ning ma polnud saalis ainus, kes nii tegi. Olen käinud Prantsusmaal IMAXis ja ei mäleta, et oleks heli üle kurtnud. Võib-olla on asi ka saali suuruses. Prantsusmaal oli üsna suur saal ja hästi kõrge. Filmitegija või kes iganes võib ju helinivoo paika panna, aga kui saal on suht väike, nagu Kosmoses, siis heli ei haju seal. Ma pole vastu, et mingi pommiplahvatuse ajal käiks kõvem kärgatus, aga "Kääbiku" vaatamine Kosmoses on küll kuulmist kahjustav," seletab neljas.

"Plaanisin ka ära kogeda, mida see IMAX pakkuda võib. Pilt oli tõesti meeldiv, ent isegi minule, kellele arst on määranud mõlemas kõrvas kuulmislanguse, oli heli liiast. Juba esimese reklaami alguses ehmatasin end poolsurnuks. Teistes kinodes mul seda probleemi ei ole."

"Kosmos on jube vali. Sinna ma ei julge rohkem minnagi. "Kääbiku" ajal katsin kõrvad kätega, muidu oleks vist kuulmisega hüvasti jätnud."

"Külastasin eile esimest korda Kosmos IMAX kino. Vaatasin "Kääbikut" ja esimene reaktsioon oli, et heli on häirivalt vali. Helisüsteemi reklaam ja teiste filmide tutvustus lausa ekstra-vali, vaevu väljakannatatav. Pärast seanssi selgus Delfis, et ma pole ainus ega erand. Igasugune vajadus niivõrd valjut helinivood hoida puudub. Isegi kuulmiskahjustusega kommenteerijad ei saaks aru, kui helitugevust mõnevõrra vähendataks. Kosmose juhtkonnal oleks targem reageerida pigem varem kui hilja. Ei kavatse ennast uuesti sedavõrd ebamugavasse olukorda panna, rääkimata lapsega selle kino külastamisest."

"Õudne. Olime Lemi saalis. Kurdiks võis jääda."

"Korra käisin, rohkem ei lähe. Heli on tõepoolest liiga vali ja minule see ei sobi. Las teevad asja normaalseks, siis võiks uuesti proovida."

""Kääbikut" vaadata oli keeruline. Minu kõrvadele oli see liiast. Suurema osa ajast hoidsin näppe kõrvas, aga see on lärmakas film ka, võib-olla mõnd muud filmi poleks olnud nii keeruline taluda ja oma osa andis võib-olla see, et istusime ääres. Ma ei virise, ma lihtsalt tean, et sinna kinno ma enam ei lähe. See, et heli paneb põranda ja toolid vibreerima, ei ole minu jaoks okei. Teistes kinodes olen ikka hakkama saanud. Mees üldiselt amastab väga valjut heli ja igasugu efekte, aga temagi oli väga häiritud ja tahtis vahepeal lausa ära minna. Edaspidi valime endale jõukohaseid kohti. Igale oma."

"Käisin ka perega ja kahjuks pidime vaatamise pooleli jätma, kuna heli oli tõesti väljakannatamatu ja lapsed hoidsid sealviibitud aja lihtsalt kõrvu kinni. Jääb tõesti arusaamatuks, miks see heli seal nii kuratlikult valjuks on aetud. See hakkab tõesti kuulmisele."

"Käisin ka siis seda imet kuulamas ja vaatamas. Mõned kommijad, kes nimetavad ennast veel proffideks või spetsialistideks, ei ole vist kunagi kuulnud, kuidas sellelaadne helitase peaks päriselt kõlama. Heli oli väga vali, aga kvaliteet oli unustatud juurde panna. Tundus, et sound on lihtsalt põhja keeratud ja kogu lugu. Olen käinud samalaadses kinos ka USA-s ja vaadanud suurlinna actionit koos maavärinaga ning filmi lumelaviinist. Vot see oli sound. Tõeliselt vali, aga heliefektid maitsekalt paigas. Kosmoses aga oli lihtsalt... ma ei teagi, mis see oli. Juttude järgi kasutatakse seal viimase peal helitehnikat, aga praeguse seisuga mina küll enam sinna kinno ei lähe."

"Käisin just täna vaatamas "Kääbikut" ja pean tunnistama, et pildi kvaliteet on helist parem. Üldine helitase on okei, kuid efektid on ülepakutud ja just keskmiste sageduste osas."

"10% võiks vabalt vaiksem olla. Piltlikult öeldes lööb kõrvast vaigu välja. Tundub, et noorel juhil on endal juba kuulmiskahjustus, et ei saa enam aru, kus on normaalsuse piir."

"Kosmoses on tõesti liiga kõva heli. Plazas ega Solarises pole kunagi tundunud, et heli liiga kõva on. Käies "Kosmoses" Kääbikut vaatamas, tundsin esimest korda, mis tunne võib olla inimesel, kellel on kõrvapõletik. Mu mees läks saalist välja ja küsis teenindajalt, kas nad kõrvatroppe müüvad. Saades eitava vastuse, palus heli veidi maha keerata, mida õnneks ka tehti. Saali tagasi tulles kostis mitmelt poolt "aitäh"."

""Kääbik" oli jah liiga kõva. Ma alguses istusingi käed kõrvadel. Ja olgu öeldud, et käin päris palju kinos, nii Solarises kui Plazas, ja sellist asja pole veel kohanud, et pean kõrvad katma. Mu kaaslane oli valju heli ja erinevate helikõrgustega harjunud muusik, kes tahtis esimese 15 minuti jooksul lahkuda. Mina ise tunnetan kõrgemaid helisid paremini ning kõrvad vilisesid ikka päris kaua pärast seanssi."

"Käisin eelmine nädal Kosmose väikeses saalis "Mesilane Maiat" vaatamas. Seal oli heli väga vilets, vali ja vastikult terav, kõrgeid palju, ühesõnaga ebameeldiv. Ka mu viieaastane nublu vaatas mulle küsivalt otsa, et WTF. Suurt saali ei oska kommenteerida. Ju siis on neil igas saalis heli pekkis."

""Kääbik 3" ajal oli heli selgelt liiga vali ja häiriv. Pärast seanssi sai tehtud märkus ka kino personalile."

"Käisime samuti vaatamas "Kääbikut" ja heli oli tugev nii täiskasvanute kui ka kahe lapse meelest. Võib öelda, et nii tugev heli häiris."

"Heli on tõesti liiga vali. Kohati katsime kogu perega kõrvad kinni. Oleks tore, kui seda pisut vaiksemaks reguleeritaks."

"Heli oli liiga vali. Sai käidud lapsega vaatamas "Hobbitit" ja filmi pidi vaatama näpp kõrvas."

"Mina jalutasin naisega igatahes poole seansi pealt minema, sest heli oli ikka täiesti võigas. Meie ees istus üks umbes 8-9 aastane poiss, kes hoidis pool aega kõrvu kinni."

"Juhtumisi olid kinno minnes kõrvatropid kaasas ja need olid abiks kuni kinost lahkumiseni. Kuna heli on selgelt liiga tugev, võiks soovijatele vähemalt klappe jagada."

"Taasavatud kino Kosmoses on kõlaritest kostuv heli tõesti kõrvulukustavalt vali."

"Nii mu tütar kui ka mitu kolleegi hoiatasid, et võta tropid kaasa, neile oli liig. Otsustasin hoopis oodata selle kino külastusega, kuni heli normaalseks muudetakse."

"Heli on ohtlikult tugev peaaegu kõikides kinodes, välja arvatud vast Artis, ja ka seal on filmieelsed reklaamid ehmatavalt valjud, aga Kosmos on lausa katastroof! Kas nad pole märganud, et osa külastajaid hakkab loetud minutite järel väljapääsu otsima? Kuidas saab sellist valuläve ületavat helitugevust normaalseks ja "kontrollituks" lugeda? Millised need normid õieti on ja kes on kohustatud ja pädev kontrollima?" küsib üks külastaja.