Tegemist on tohutu maa-aluse punkriga, mis asub Sankt Georgen an der Guseni nimelise Austria väikelinna lähedal. Teise maailmasõja ajal asus seal lähedal kurikuulus Mathausen-Guseni koonduslaager, kus hukati hinnanguliselt sadu tuhandeid vange. Usutakse, et vange kasutati maa-aluse tunnelivõrgustiku ehitamiseks, vahendab Iltalehti.

„Tegemist on hiiglasliku tööstuskompleksi ja tõenäoliselt Kolmanda Reichi suurima salajase relvatootmiskeskusega,“ ütles dokumentalist Andreas Sulzer Sunday Timesile.

Sulzeri sõnul on maa-alune keskus ühenduses teise natside maa-aluse tehasega, kus sakslased arendasid välja esimesed reaktiivhävitajad Messerschmitt Me-262.

Ajaloolaste teatel kavandasid natsid rakettide V-2 varustamist mürkgaasi, radioaktiivse materjali või tuumalõhkepeadega.

Leiu usutavusest räägib ka Saksa teadlase päevik, milles ta paljastab, et on osalenud äärmiselt salajases tuumapommiga seotud uurimisprojektis samas piirkonnas. Ka liitlaste luureraportites on räägitud selles piirkonnas tehtud salajastest relvauuringutest. Lisaks sellele on tunnelites mõõdetud tavapärasest kõrgemat kiirgust, mis viitab sellele, et seal võib olla säilitatud radioaktiivseid materjale.