Samost kritiseeris Reformierakonna ridades Ida-Virumaal kandideeriva Toivo Asmeri ettepanekut pakkuda venelastele 50 kilomeetrit viisavaba Eestit.

"Vaadates Venemaa tegevust - mitte ainult viimase aasta jooksul, vaid sisuliselt pea kogu Putini režiimi ajal - peaks igale mõtlevale inimesele selge olema, millist selget ohtu Eesti riiklusele ja inimeste turvalisusele kujutaks endast idapiiri äärde 50-kilomeetrise viisavaba, sisuliselt kontrollimatu, tsooni loomine," ütles Samost Delfile.

"Kujutage ette, kui lihtne oleks Venemaal saata viisavabaduse tingimustes Eestisse ükskõik milliseid üksusi ja seltskondi," sõnas Samost ja tõi võrdluseks, et põhimõtteliselt oleks see täpselt sama nagu Ukrainas möödunud aasta alguses.

Samost meenutas, et eelmise aasta alguses esitas sama plaani Urmas Klaas, kuid siis okupeeris Venemaa Krimmi ja ettepanek võeti vaikselt tagasi.

"Tegemist on näitega sellest, kuidas Reformierakond tegelikult mõtleb. Paneme Venemaaga viisavabaduse sisseviimise plaani kõrvale soovi minna üle palgaarmeele ja mis Reformierakonna julgeoleku suurendamise lubadustest siis järgi jääb?" küsis ta.

Asmeri poolt viidatud Ida-Virumaa majanduslikud huvid ei kaalu Samosti sõnul üles julgeolekuriske.

Tema sõnul võiks Reformierakond oma ministri isikus Ida-Virumaa majanduse heaks väga lihtsalt midagi ära teha. "Anda välja määrus, mis arvestaks põlevkivi kaevemahu piiranguid libiseva keskmisena, sarnaselt turba piirmääradega. Siis ei peaks VKG oma õlitehaseid sulgema ja inimesi sadade kaupa tänavale saatma," soovitas Samost.

Samost märkis, et Toivo Asmer on Ida-Virumaal Reformierakonna kandidaat number kaks. "On raske uskuda, et Reformierakond, mis muidu nii kiivalt kõiki oma meediaväljundeid kontrollib, lubaks kandidaadil suvalisi mõtteid lehes välja käia," leidis Samost, kes kandideerib IRLi esinumbrina riigikokku samuti Ida-Virumaal.

Reformierakonna liige ettevõtja Toivo Asmer esitas aasta lõpus Põhjaranniku veergudel turismi ja ettevõtluse edendamise huvides idee luua Eesti ja Venemaa piiritsooni 50-kilomeetrise raadiusega viisavaba tsoon.