1. jaanuaril jõustus isikut tõendavate dokumentide seaduse muudatus, mille järgi kehtib Mobiil-ID digitaalne isikutunnistus senise kolme aasta asemel viis aastat.

Välismaalaste seadusesse lisandus võimalus tähtajalise elamisloa andmiseks kaaluka riikliku huvi korral. Selle kohaselt võib edaspidi tähtajalise elamisloa anda inimesele, kelle Eestisse elama asumist peab avalikes huvides olevaks valitsus või valitsusasutus.

Ühtne hädaabinumber

11. veebruaril on plaanis üle minna ühele hädaabinumbrile 112, mis muudab abi kohalejõudmise kiiremaks ja täpsemaks.

Uuele hädaabinumbrile ülemineku eelduseks on päästeameti ja häirekeskuse ühishoonete valmimine, Lasnamäe päästedepoo ja ühendhäirekeskus valmib 2015. aasta jaanuaris.

Piiriturvalisuse suurendamiseks jätkab Siseministeerium koostöös Riigimetsa Majandamise Keskusega (RMK) Eesti ja Venemaa vahelise ajutise kontrolljoone metsast ja võsast puhastamist, see peaks lõpule jõudma kevadel.

Lisaks soetatakse täiendavaid kõrgtehnoloogilisi video- ja jälgimisseadeid ning moodustatakse piirivalve kiirreageerimisüksus. Tuleval aastal on plaanis alustada ka Piusa kordoni ehitust.

Palgad tõusevad

Siseturvalisuse valdkonna teenistujate palgafond suureneb sellest aastast aga 4,5 protsenti. Riigikogule saadetud töövõimetoetuse seaduse rakendussätetena ühtlustatakse eriteenistujate sotsiaalseid garantiisid teenistusülesannete täitmisel toimunud juhtumite korral. Samuti on riigieelarves siseturvalisuse valdkonna vabatahtlike arendamiseks suunatud varasemast rohkem toetusi.

2015. aasta alguses kinnitatakse regionaalarengule suunatud meetmed, millega suunatakse piirkondade konkurentsivõime arendamisse ja jätkusuutlikusse arengusse üle 250 miljoni euro.

Lisaks kinnitab valitsus aasta alguses Ida-Viru ja Kagu-Eesti tegevuskavad, mis panevad paika piirkondade tulevikuplaanid.