Setumaa ülemsootska Annela Laaneots ütles, et kultuuripealinna avamine toimub setu jõulude ajal, mistõttu on avatseremoonial kandev osa setude jõulukombestikul.

"Setumaal toimub kultuuripealinna aasta jooksul üle 35 kultuurisündmuse, mille kandvaks ideeks on pärimuskultuuri edasiandmine vanematelt noorematele, meistritelt meistritele ja ka asjahuvilistele," selgitas Laaneots.

Setud tutvustavad kogu aasta jooksul oma rikast kultuuripärandit ja jagavad teiste soome-ugri rahvastega oma kogemusi kultuuripärandi säilitamisel ja edasiandmisel.

Kultuuripealinna aasta tipp-sündmus saab Laaneotsa sõnul olema augusti alguses toimuv Setu Kuningriik Meremäel. Soome-ugri kultuuripealinn on ellu kutsutud rahvuspiirkondade arengu hoogustamiseks.

Obinitsa küla Setumaal valiti soome-ugri kultuuripealinnaks 11. augustil 2014 aastal Helsingis soome-ugri noorteühenduse MAFUNi kongressil. Koos Obinitsaga kandideerisid 25 miljoni soomeugrilase pealinnaks ka 64 000 elanikuga Ungaris asuv Veszprémi linn ja Venemaa Karjalas paiknev 500 elanikuga Vuokkiniemi küla.

Soome-ugri kultuuripealinna valiti teist korda. 2014. aastal oli selleks Udmurdimaal asuv Starõje Bõgi küla. Udmurdid andsid kultuuripealinna sümbol-linnu Tsirgu setudele üle 18.oktoobril, 24. oktoobril tervitasid setud kultuuripealinna sümboli jõudmist Setumaale.