Jaa, näha on, et Vanaveskil on mingi jama. Pühad alaku!
Juba paar päeva olid sealsed tõusud ülimalt libedad. Uudishimu ajas ka mind siis kaema, mis toimub. Mööda lumist teeserva lähemale jõudes, leidsin läkiläkis vaevu püstiseisva autoomaniku, kes oli kramplikult kuuseoksa klammerdunud. Ainuke lause, millest aru sain, oli: „Minu auto! Minu auto!“

Natuke eemal rapsis veel mitu kohalikku noormeest. Kõigil oli kõvasti tegemist selle õnnetu masina kraavist kätte saamisega. Naljakaks muutus aga olukord siis, kui teiselt poolt lähenes veel üks auto. Noormehed püüdsid üksteisest üle karjudes lähenevale autole verbaalselt selgeks teha et tee on kinni.

Hämmastav, kas nad tõesti arvasid, et juht kuuleb neid?
24. detsember. Toimetamist kui palju. Koduses plaanis. Sisimas loodame Volliga, et tulevad rahulikud pühad. Ürituse eestvedajatena olemegi jõulu esimesed pühad ise valves. Mõni lastest veab küll nina kirtsu, et kogu aeg olete valves ja nüüd jõulud ka, aga ei ole hullu. Tulevad rahulikud pühad. Nagu mantra …. rahulikud pühad!.... rahulikud pühad!

Kohustuslik käik surnuaiale, et mälestada meie lahkunuid. Lumesadu aina tiheneb, kuid see on nii ilus ja kuidagi rahustav. Vaatamata pisikesele tõsiasjale, et lubab tugevat tuisku. Käime veel sugulastel bussi vastas ja viime nad, kui kaugema kandi inimesed, ikka depoosse ka. Selline hea, julge ja vastutuslik tunne on rinnus. Ise tegime!

Kutse Kundale. Auto teelt välja sõitnud, kuid teataja ei läinud vaatama, kas autos on kedagi. Kas üldse vajatakse abi. Kutselised sõidavad mitmel korral edasi-tagasi, enne kui teelt välja sõitnud auto leiavad. Autos on kaks mees. Ka liiklusmärk on maha sõidetud. Sündmuskohale on vaja politseid ja kiirabi. Tundub, et vabatahtlikel lastakse rahulikult jõululaupäeva pidada. Kutselised on nagunii ju tööl. Austamist väärt mehed.

Ilusat Jõululaupäeva Teile armas rahvas!

Tekib mitu erinevat mõttekõlksu …. Saan aru küll, et kõik ei ole ju päästjad, kuid kuidas saab inimene minna rahuliku südamega oma teed, kui miinus kraadidega jätab kraavis oleva auto tähelepanuta? 

25 detsember, esimene jõulupüha! Ilus hommik, päike, rõõmsad koerad, magavad lapsed. Vaikus! Saame Volliga nõud pestud ja kuivatatud ning lastele hommikusöögi valmis. Kui ükskord ärkavad, saavad kohe nosima asuda.

Õues ootab meid väike üllatus, tuulepoisid öösel vähe möllanud ja teed täis tuisanud. Ford jääb täna siis koju.

Jõuame kenasti Viru-Nigulasse ja meie ainukesele emale jõulukingid üle anda. Saame just istuda, kui tuleb kõne häirekeskusest. Põleng. Aresi küla Sõmeru vallas. Annan Ervinile teada, et sündmusele sõit ja kiirelt depoosse. Kuni mehed roobad selga tõmbavad, avan ukse ja sätin tom – tomi stardivalmis. Viled-tuled peale ja Aasukalda 3-2 sõidab välja! Ajal, kui mehed Aresi sündmusel toimetavad, teen nobeda reisi Rakvere. Tallin – Narva on ülimalt libe.

Autode jorud venivad mõlemas suunas, vahele viskab paar segopead, kes närviliselt möödasõidu võimalusi otsivad. Loodan siiralt, et nad turvaliselt sihtkohta jõuavad. Vist ikka kõik ei jõua. 14:03 uus kutsung. Avarii Rõmeda külas. Auto katusel, lapsed sees. Mida see roolikeeraja mõtles? Kas ta üldse midagi mõtles?

Turvalist teist jõulupüha!