„On märgata, et mida aasta edasi, seda rohkem häid ideid leiab meid üles ning tänu sellele kujunes 2014 meeldivalt sisukas,” ütles Hooandja kommunikatsioonijuht Katriin Kütt.

2014. aasta suurimad projektid olid Veiko Õunpuu film "ROUKLI", mis kogus üle 16 000 ja disaini projekt "Kaun", mis kogus üle 15 000 euro.

Küti sõnul esitati enim muusika projekte, seejärel küsiti raha raamatute ja teiste trükiste avaldamiseks ning järgnesid kodanikualgatused. Kõige rohkem esitati mullu projekte muusika kategoorias, millele järgnesid populaarsuselt trükised ja kodanikualgatused.

„Seda, kui palju projektiideid täpselt laekus, on raske öelda, sest nii mõnigi autor alles uurib maad, kas tema idee üldse sobib ning kuidas Hooandja töötab. Mis neist edasi saab on vara öelda, sest tihti vajab hea mõte aega ja viimistlemist,” ütles Kütt. Kui aga võrrelda projektiideede laekumist projektidega, mis lõpuks jõudnud hoogu koguma, siis see hindas Kütt selle arvu kahekordseks.

Ka ei soostunud ta välja tooma kõige kiiremini raha kokku saanud projekti. „Iga projekt on unikaalne, oma publiku ning just selle projekte huvisid silmas pidava eesmärgiga. See, kui projekt suudab ühe nädalaga koguda näiteks 1000 eurot või enam, kõneleb suuresti just projekti autori enda oskuslikust teavitustööst ning Hooandja kontekstis ei ole oluline, kas see juhtub vahetult enne projekti lõppu või kohe alguses. Pigem on oluline, et nii paljudel on õnnestunud vajamineva summa kokku saada ja selle üle siiralt hea meel,” põhjendas ta.

Üle 30-aastased naised toetavad meelsamini

Küti sõnul on raske nimetada ka tüüpilist toetajat, sest hoogu annavad igasugused inimesed. Statistiliselt leidub nende seas aga kõige rohkem üle 30-aastaseid, kelle hulgas on veidi enam naisi kui mehi. „Samas igal projektil ja valdkonnal on oma profiiliga toetajad nii, et üldistusi on raske teha,” märkis Kütt.

Eraldi rõhutas ta 2014. aasta kontekstis koolikiusamise teemat, mis kajastus erinevates kategooriates ja mitmes eraldiseisvas projektis kajastus (projektid: "Koolikiusamise vastane muusikavideo Helen Adamsoni uuele laulule", "Koolikiusamise vastane lühifilm" ja "Kiusamisvaba Kooli miniõpik lastevanematele").

Tänu hooandjate toetusele on õnnestunud ka mitu festivali (projektid "Tänavakunstifestival Stencibility", "Unity Street Festival 8.02 Jõhvis", "Kultuuridessant annab hoogu noortele tegijatele", "Kalamaja Päevad 2014", "Spordi- ja meelelahutusfestival Selja Korvpallilahing 2014", "Arvamusfestival 2014", "Eesti teater augustis Tampere teatrifestivalile", "EKKM-i rändnäitus “KOHATU”", "Uue Maailma Tänavafestival 2014").

„Eraldi võiks välja tuua ka V E-eesti virtuaalpaviljon XIV Veneetsia arhitektuuribiennaalile viimise ning Voronja suvegalerii avamise. Mõlemad projektid laiendasid senist publikuringi ning esimene paistis silma kindlasti väga leidliku tehnilise lahendusega, samas teine on märgitud üheks Tartu aasta teoks,” ütles Kütt.

2015. aasta toob uuendusi

2015. aastal on aga oodata uuendusi. Küti sõnul tegeleti juba tänavu Hooandja meeskonnas uuendustega. „Tegelesime Hooandja siseselt (KÜSKi toetusel) rohkem uute funktsioonide juurde mõtlemisega - eriti kodanikuühiskonna projektide valdkonnas ja tegelesime ka oma platvormi levitamisega üle Eesti.​ Aasta alguses avaldame Hooandja keskkonna uue osa, mis muudab kodanikualgatuste tegemise ja leidmise veelgi paremaks,” rääkis ta.

Kolme aasta jooksul on Hooandja laienenud mitmes suunas - nii geograafiliselt (kust Hooandjat vaadatakse ja projekte toetatakse) kui ka valdkondades, milles projekte tehakse. Sel aastal täitus lehel miljon vaatajat ning külastusi tehti 167 riigist.

„Samuti on näha selle mõjud ühiskonda - näiteks tegi Swedbank oma toetuskeskkonna "Armastan aidata" Hooandja eeskujul ümber ja tõstis selle oma internetipangast eraldi," märkis Kütt.   Samuti on läinud Hooandja nimi ringlusse ja on inspireerinud mitmeid kodanikuühendusi oma tegemisi selle järgi nimetama.„Palju on veel teha ja ootame huviga mida uus aasta toob,” ütles Kütt lõpetuseks.

Esimese kolme aasta jooksul (esimesed projektid alustasid hoovõttu 2012 mais) on lehekülje kaudu rahastust otsitud ligi 384 algatust.Neist kokku sai vajaliku summa või enam kokku 253 taotlejat. Kui nende rahasummad kõik kokku liita, on raha jagatud 718 000 eurot.