Möödunud aasta jaanuaris mõistis Harju maakohus Peeter Pauneli süüdi varguses, mis läks ohvritele maksma tuhandeid eurosid. Skeem oli selline, et Paunel ilmus vanainimestele ukse taha ja tutvustas end veemõõdikute kontrollijana. Tuppa saades varastas ta korteriomanike rahakotid, parimal juhul oli saak isegi 4700 eurot. Seda küll mitte rahakotist, vaid pangakaardilt – paroolid sai Paunel teada poodides PIN-koode piiludes. Paunel läks oma tegude eest vangi ja vabanes sealt mullu 31. detsembril.

Kuigi kaua Paunel seadusekuulekat elu elada ei suutnud. Juba tänavu kevadel ehk vähem kui pool aastat pärast vanglast vabanemist pidas politsei ta uuesti kinni. Lisaks lihtlabastele toidupoevargustele ja ehitustööriistade varastamisele oli Panuel hakanud taas vanainimesi petma, kuid veekontrolli legendi asemel pakkus ta nüüd müüa imeseadet, mis telepilti parandavat.

Seade, mis hõlbustab kanalite leidmist...

Kohtumaterjalidest ilmneb, et maikuus ilmus Paunel Õismäel 85-aastase vanahärra O. ukse taha ja teatas, et on Starmani tehniline töötaja. Vanahärra jäi uskuma ning see läks talle lõpuks maksma üle 700 euro. Esmalt valetas Paunel vanahärrale, et olemas seade, mis hõlbustab saatekanalite leidmist ja et niisugust head aparaati saab tema kui Starmani esindaja kaudu ka 80 euro eest osta. Vanahärra jäi tehinguga nõusse, andis 80 eurot ja jäi ootama, millal tark masin tuuakse.

Päev hiljem on Paunel jälle platsis, kaasas suur kast ja tõi vanahärra O-le oma jutu järgi uue televiisori. Selle eest tuli mõistagi maksta. Abivalmilt võttis ta pensionäri auto peale, viis pangaautomaadi juurde ja laskis välja võtta 320 eurot. Vaene ohver televiisorikasti sisse kiigata ei saanud ja ei teadnud, et seal on vaid hunnik vanu raamatuid. Vähe sellest, et vanahärra maksis kasti makulatuuri eest 320 eurot, küsis Paunel järgmisel päeval veel raha juurde. Nimelt olevat uuele telekale tarvis ka lisaseadmeid osta. Paunel viis vanahärra jälle pangaautomaadi manu ja küsis enda jälle 320 eurot.

Müstilise aparaadi lõksu langes järgmine ohver

Paunel ei piirdunud ainult vanahärra O. kimbutamisega. Maikuus leidis ta endale ka järgmise ohvri: 80-aastase proua H., kellelt pettis välja kokku 345 eurot. Esmalt kiitis Paunel Starmani tehnikuna esinedes ka proua H-le hea telepildi saamist kiirendavat aparaati, aga eelmise korra edust tiivustatuna küsis selle eest juba 95 eurot. Pensionär jäi nõusse ja maksis raha ära. Sel korral oli Paunelil raha vastu ka aparaat üle anda. Tõsi, mitte müstiline telepildi parandaja, vaid lihtsalt Asuse võrguadapter, mis mõistagi telepilti mitte kuidagi parandada ei suuda. 

Lisaks uhke telepildiparandaja eest kasseeritud rahale küsis Paunel televiisori seadistamise eest veel 250 eurot. Lõpuks, selle aja peale teades juba proua H. pangakaardi PIN-koodi, tegi varas proua arve lihtlabaselt tühjaks võttes sealt 1000 eurot.

Politsei tabas Pauneli kiiresti ja staažikas kurjategija ei hakanud ka tagasi ajama ning oma süüd eitama. Ta läks kohtus kokkuleppemenetlusele. Kohus mõistis ta aastaks ja kümneks kuuks vangi, nii et Paunelist saab vaba mees uuesti 2016. aasta kevadel. 

Siis tekib tal reaalne võimalus leida endale töö ja asuda tagasi teenima raha, mis ta ohvritele tagasi maksma ja ka karistuseks riigile tasuma. Summad ei ole väikesed: kahelt vanainimeselt pettis ta Starmani tehnikut teeseldes välja kokku ligi 2000 eurot ja kauplusekettidest varastas 2700 eurot, lisaks veel kohtu menetluskulud üle 500 euro. Seega tuleb tal kokku tagasi maksta veidi üle 5000 euro.