Üheks heaolu näitajaks on meie igapäevane turvalisus ning kuna jõuluajal kasutatakse küünlaid põletades tavalisest enam lahtist tuld, peaks igaüks meist üle vaatama oma kodus asuvad suitsuandurid. Lisaks oma kodu turvalisuse tagamisele võiksime hoolitseda selle eest, et ka meie naabrimemmedel ja -taatidel oleksid olemas töökorras suitsuandurid. Hoolides oma naabrite tuleohutusest tagame nii iseendi kui ka oma kogukonna turvalisuse.

Juba aastaid on Rõuge vallas olnud heaks traditsiooniks, et vallavanem ja sotsiaalnõunik külastavad enne jõule kõiki üle 70-aastaseid valla eakaid, et viia neile valla poolt väike kingitus ning rääkida memmede-taatidega nende rõõmudest ja muredest. Kümmekond aastat tagasi oli selleks kingituseks suitsuandur, mille vallavanem kingitust üle andes ka lakke kruvis.

Kuna praeguseks on pea kõigi eakate kodudes suitsuandur olemas, on tänavu kingituseks ilusate värviliste piltidega valla kalender. Kokku külastatakse igal aastal enam kui 150 kodu. Sel aastal võtsime lisaeesmärgiks, et kontrollime kõigis külastavates kodudes suitsuanduri olemasolu, selle korrasolekut ning seda, kas suitsuandur on paigaldatud õigesse kohta. Vajadusel vahetasime anduri patarei.

Kokkuvõttes võib öelda seda, et enamikus külastavates kodudes on suitsuandur olemas, patareid on regulaarselt vahetatud ning andur on paigaldatud õigesse kohta.

Rõuge kogukonna liikmena võin ennast kindlasti turvaliselt tunda – mul on kodus olemas töökorras suitsuandurid ning lisaks tean, et 34-st Rõuge priitahtlikust pritsimehest enamik on valmis ka jõululauast püsti hüppama, et vajaduse korral oma kogukonna liikmetele appi rutata.

Tiit Toots
Rõuge vallavanem