NATO sõjaliste ekspertide jaoks on see selge häiresignaal, kirjutab Bild. Venemaa president Vladimir Putin tahab nende arvates avalikult provotseerida, testida NATO reaktsiooni.

„Putin näitab Balti riikide piiridel, mis tal olemas on,“ ütleb Saksamaa kristlik-sotsiaalse liidu (CSU) kaitsepoliitikaekspert Florian Hahn.

Luftwaffe inspektori Karl Müllneri sõnul on eriti rahutusttekitav see, et jutt käib mõnikord suurtest lennukite gruppidest, mis koosnevad kuni 30 masinast.

Et Putini lennukid, nii pommitajad kui ka hävitajad, mõnikord viis või rohkem lennukit koos, lendavad transpondereid sisse lülitamata, on ohtlik ka tsiviillennundusele. Teoreetiliselt on olemas kokkupõrkeoht, kirjutab Bild.

Moodsatel Vene lennukitel on olemas ka niinimetatud stealth-tehnoloogia, mistõttu on nad radaritele nähtamatud.

Kuni detsembri lõpuni on Ämaris neli Saksamaa Eurofighterit. Veel kaks on valmisolekus Saksamaal.

Nende peamine ülesanne on olnud õhku tõusta niipea, kui piiride läheduses on radariekraanil näha plinkivaid punkte. Seejärel tuleb tuvastada lennuki päritolu ja relvastus.

Eurofighterid lendavad Vene lennukite nägemisulatusse ning näitavad sellega: „Me oleme siin ja oleme teid ära tundnud.“ Nii sunnivad nad Putini lennukid NATO riikide õhuruumist uuesti lahkuma, kirjutab Bild.