"Oleme juba ühendust võtnud teiste fondist tänavu toetust saanud organisatsioonide ja eraisikutega - osadega käib suhtlus veel praegugi -, kelle tegevust fondile tehtud annetuse kaudu toetada soovisime, ning toetame neid otse," ütles Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask Delfile.

Siilivaski sõnul jagab Swedbank toetuse võrdselt ära kõigi Luukase fondi auhinnasaajate vahel, välja arvatud SA Perekonna ja Traditsiooni kaitseks.
Toetus antakse otse edasi tänase tööpäeva lõpuks.

Swedbanki sõnul magasid nad maha hetke, mil Luukase fond tegi otsuse Vooglaiu juhitud sihtasutust toetada.

"Oleme Aadu Luukase fondi toetanud aastaid. Tegu oli traditsiooniga, mitte tänavuse otsusega. Seetõttu ei suutnud me piisavalt kiiresti taibata, et peame sel aastal varasemast teisiti käituma," selgitas Siilivask.

"Oleme alati nii ettevõtte, tööandja kui kodanikena uskunud, et iga inimene, sõltumata oma soost, etnilisest taustast, usulistest tõekspidamistest, vanusest, seksuaalsest orientatsioonist või füüsilistest võimetest peab omama elus võrdseid võimalusi," põhjendas Siilivask Swedbanki otsust Luukase fondi annetus tagasi küsida.

"Magasime maha hetke, kui fond tegi otsuse, mis selle mõtteviisiga ei klapi. Vabandasime selle pärast ja klaarime tekkinud segaduse. Leiame, et iga Eesti inimene on oluline. Nii väikeses riigis peame üksteisest hoolima ja meil kõigil läheb seda paremini, mida enam suudame seista selle eest, et võimalikult paljudel inimestel oleks siin hea elada."

Siilivaski kinnitusel on Swedbankil täna plaanis ka Aadu Luukase fondi esindajatega annetuse tagasiküsimise teemal suhelda.

Eile jõudis meediapilti uudis sellest, et Swedbank toetab 5000 euro suuruse annetusega Aadu Luukase fondi, mille suurim auhinnasaaja oli sel aastal kooseluseaduse vastase tegevuse poolest tuntud SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks.

Pärast seda, kui teade Swedbanki klientides Twitteris suurt pahameelt tekitas, vabandas pank koheselt ning lubas Luukase fondilt toetuse tagasi küsida.

Sellele reageeris Aadu Luukase poeg ja fondi üks eestvedajatest Indrek Luukas, kelle arvates oli Swedbankist vastutustundetu jätta toetusest ilma ühtlasi ka vähiravi ning riskilaste ja -peredega tegelevad asutused.

Ehkki Swedbank on praeguseks kinnitanud, et teised auhinnasaajad toetusest ilma ei jää, on Luukase fondile vahepeal appi tõtanud juba teine pank - väikelaene pakkuv Bigbank, mis lubas fondi ise täiendava 5000 euroga toetada.