Skandaal algas, kui Swedbank teatas oma privaatpanganduse klientidele, et tegi sel aastal
juba seitsmendat aastat järjest annetuse Aadu Luukase sihtasutusele, mis annab välja iga-aastast suure auhinnafondiga missioonipreemiat.

Tänavu sai 32 000 eurose missioonipreemia Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks. Auhinna võttis vastu SA juht Varro Vooglaid, kes juhtis sel aastal peetud väga vihast võitlust kooseluseaduse vastuvõtmise vastu. Vooglaiu vastased süüdistasid teda homofoobia levitamises, ta ise rääkis, et võitleb traditsioonilise perekonna eest.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask ütles Delfile, et pank vabandab kõigi inimeste ees, keda annetus Aadu Luukase sihtasutusele häiris ja ettevõte palub fondil annetatud raha viivitamatult tagasi kanda.

Indrek Luukas omakorda lausus Delfile, et teda üllatab väga Swedbanki käitumine.

"Mul on siiralt kahju, et Aadu Luukase Sihtasutuse pikaajaline koostööpartner Swedbank soovib tagasi annetust, mille suurus - 5000 eurot - oli väikesem, kui said kõik missioonipreemia nominendid, kelleks 2014. aastal olid: toiduabiorganisatsioon Eesti Toidupank, tänavalaste probleemile pühendunud Inge Ojala-Pihlaja, Tallinna Loomaaia pikaajaline direktor Mati Kaal, perekonna väärtuste kaitsmisele keskendunud SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks, vähiravi toetav SA Hille Tänavsuu Vähiravifond “Kingitud elu” ning riskilaste ja -perede aitamisega tegelev MTÜ Peeteli Kiriku Sotsiaalkeskus," kinnitas Luukas.

"Õnnetuseks on see Delfi uudises esitatud soov ühiskonna silmis andnud vastaka emotsiooni, mida kinnitab täna Aadu Luukase Sihtasutusele Swedbankiga samas summas 5000 eurot tehtud annetus BIGBANKi poolt. On uskumatu, et Swedbank soovib juba annetatud raha tagasi küsida vähihaigetelt, tänavalastelt ning nälgivatelt inimestelt. BIGBANKi kiire reageering kinnitab, kuivõrd tähtis on meie missioon muuta ühiskonda paremaks ja õilsamaks. Õnneks on Eestis panku, kellel on süda õigel kohal - kes armastavad Eesti inimest ja tahavad teda tema muredes toetada. Tänan Aadu Luukase SA nimel BIGBANKa hoolivuse eest."

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask ütles, et pank otsustas loobuda Luukase fondi toetamisest, sest aastaid on nad nii ettevõtte, tööandja kui kodanikena uskunud, et iga inimene, sõltumata oma soost, etnilisest taustast, usulistest tõekspidamistest, vanusest, seksuaalsest orientatsioonist või füüsilistest võimetest peab omama elus võrdseid võimalusi.

"Magasime maha hetke, kui fond tegi otsuse, mis selle mõtteviisiga ei klapi. Vabandame selle pärast ja klaarime tekkinud segaduse. Oleme Luukase fondi toetanud kuus aastat," ütles Siilivask.

"Indrek Luukasel on õigus, et heategijate töö ei tohi tekkinud olukorrast kannatada. Võtame juba ühendust nende organisatsioonidega, kelle tegevust fondile tehtud annetuse kaudu algselt toetada soovisime ning toetame neid otse. Homse tööpäeva lõpuks anname oma toetuse otse edasi."