Sel aastal anti 32 000 euro suurune missioonipreemia Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks. Auhinna võttis vastu SA juht Varro Vooglaid, kes juhtis sel aastal peetud väga vihast võitlust kooseluseaduse vastuvõtmise vastu. Vooglaiu vastased süüdistasid teda homofoobia levitamises, ta ise rääkis, et võitleb traditsioonilise perekonna eest.

Aadu Luukase missioonipreemia andmine Vooglaiu sihtasutusele pälvis teravat kriitikat näiteks Eesti Inimõiguste Keskuselt. Kuna Aadu Luukase sihtasutust seostatakse nüüd homofoobse poliitika toetamisega, sattus Aadu Luukase fondile tehtud annetuse eest kriitika alla ka Swedbank.

Swedbanki annetuse tõi esile Eesti Ekspressi peatoimetaja Allar Tankler.


Swedbanki otsust kritiseerisid kohe ka Ahto Lobjakas ja Lisette Kampus.



Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask ütles Delfile, et pank vabandab kõigi inimeste ees, keda annetus Aadu Luukase sihtasutusele häiris ja ettevõte palub fondil annetatud raha viivitamatult tagasi kanda.

"Tegu oli meie poolt läbimõtlematu otsusega. Selgituseks saame öelda, et varasematel aastatel on Swedbank jõulude puhul Luukase fondi toetanud. Fondi tänavune ebameeldiv suunamuutus oli meie jaoks ootamatu ja paraku ei suutnud me sellele piisavalt kiiresti reageerida," ütles Siilivask.

"Swedbank toetab igati mitmekesisust ühiskonnas nii ettevõtte kui tööandjana, see on meie jaoks strateegiliselt oluline teema nii Eestis kui teistel koduturgudel."