Pühapäeval teatas endine kaitsepolitsei töötaja Uno Puusepp vene telekanalis NTV näidatud dokumentaalfilmis, et töötas aastatel 1996-2011 Vene salateenistus FSB heaks. Puusepp oli üks kümmekonnast endisest KGB tehnikust, kes võeti 90ndate alguses kaitsepolitseisse tööle, sest vaid nemad oskasid kasutada KGBst jäänud keerulist eritehnikat. Ka Vladimir Veitman, veel üks riigireetur, oli samuti KGBst üle tulnud tehnik.

Aasmäe juhtis enam kui 20 aasta eest Eestis KGB tegevuse likvideerimist juhtinud komisjoni. "Selge, et veri viib rähni puu otsa," kommenteeris ta Puusepa riigireetmist. Ta mõtles selle all seda, et endiste KGB töötajate kunagistel õpingukaaslastel või kolleegidel oli neid lihtsam värvata.

Kunagiste KGB sidemete juures räägitakse tihti šantažeerimise võimalusest, mida aga Puusepa ja teiste KGB kaadriohvitseride puhul polnud, sest Eesti võimud said KGB töötajate kohta hea ülevaate. Ka Puusepa puhul ei olnud tema minevik kaitsepolitsei jaoks saladus.

Endised koputajad pakuvad vähe huvi

Aasmäe sõnul on palju kehvem ülevaade aga KGB tegevreservi ohvitseridest. Nemad olid KGB töötajad, kelle püsitöökoht oli aga mõnes teises asutuses ja reeglina polnud asutuse töötajatele teada, et isik töötab KGB heaks.

Venemaale on viidud ja seega Eestile kadunud info KGB koputajate kohta, ent Aasmäe ei tähtsustaks üle ka nende tähtsust tänases Eestis. Esiteks on paljud kunagised kaastöötajad vanaks jäänud või lausa surnud, endiselt tegusad inimesed ei pruugi aga enam olla venelaste jaoks huvitavatel kohtadel.

Aasmäe juhtis tähelepanu, et KGBd huvitasid omal ajal nõukogudevastaste ja natsionalistlike meeleolude levitajad ehk kaastöötajaid otsiti just taolistest ringkondadest, kus oli kõige suurem tõenäosus seda infot saada. Tänapäeval on aga kõik nõukogudevastased.

Praegusel ajal huvitavad Venemaad hoopis muud asjad ehk NATO informatsioon, poliitilised arengud Eestis jne. Seega on vaja ka hoopis teistsuguseid inimesi.

Aasmäe arvas, et praegusel hetkel tunnevad Vene eriteenistused kõige suuremat huvi laitmatu taustaga, rahvuslikult meelestatud inimeste vastu, kellel võib olla ligipääs neid huvitavale infole. Taolised agendid oleksid neile palju kasulikumad kui vanad kagebiidid või nõukogudeaegsed koputajad.

Ta tõi näiteks kuulsa Nõukogude Liidu kasuks töötanud spioon Kim Philby, kes oli pärit Briti kõrgklassist. Juba tollal otsis KGB kaastöötajaid mitte nõukogudemeelsete brittide, vaid laitmatu taustaga kõrgklassi inimeste seast.