IRLi valimistoimkonna esimees Siim Kiisler meenutas, et nimekirjade koostamine sai alguse juunis, mil erakonna volikogu kinnitas reglemendi riigikogu valimisteks.

"Selle põhjal moodustati erakonna valimistoimkond, kes vaatas üle erakonna liikmete, ühenduste, piirkondade ettepanekud, kuulas erakonna liikmete arvamust ja esitas seejärel valimisnimekirja koos endapoolsete ettepanekutega erakonna eestseisusele heakskiitmiseks," selgitas Kiisler nimekirjade koostamise toimingut.

Kiisleri sõnul lähtus IRL valimisnimekirjade kokkupanekul mõistlikust tasakaalust uute tulijate ja tegevpoliitikute vahel.

"Kindlasti on tähelepanuväärne, et kõik tänased Riigikogu IRLi fraktsiooni liikmed kandideerivad eelseisvatel riigikogu valimistel," tõi Kiisler välja. "Nendele on lisandunud hulga uusi tulijaid, kes on erinevatel elualadel ennast tõestanud ja soovivad IRLi nimekirjas oma põhimõtete eest seista."

Uutest tulijatest kandideerivad tema sõnul mitmed eksperdid, nagu endine politsei ja kapo peadirektor Raivo Aeg, majandusekspert Andres Arrak, Tartu Ülikooli religioonipsühholoogia professor Tõnu Lehtsaar ning pikaaegne riigikogu liige ja ettevõtja Aivar Riisalu.

Samuti ajakirjanikud Viktoria Ladõnskaja, Kalle Muuli, saatejuht Maire Aunaste, venekeelse Aktuaalse kaamera endine uudisteankur Maksim Rogalski ning ajakirjanik ja muusik Evelin Samuel.

Lisaks liitusid IRLi nimekirjaga puuetega inimeste ja omastehooldajate esindajad eesotsas ajakirjanik Tiina Kangro ja Liikumispuudega Inimeste Liidu juhatuse liikme Tiia Sihveriga.

"Nimekirjade koostamisel arvestasime ka IRL Naiskogu ettepanekuga, mille alusel on kolmes ringkonnas esinumbrid naised – esinumbritena kandideerivad Viktoria Ladõnskaja, Maire Aunaste ja Annely Akkermann," loetles Kiisler ja märkis, et IRL on andnud omalt poolt tubli panuse, toomaks Eesti poliitikasse rohkem naisi.

Nimekirjad kinnitas erakonna volikogu 13. detsembril.