"Olen ajakirjanik, muude kohustuste kõrval olen ka kirjanik, mitte turist. Ma avaldan oma arvamust, mis võib teile meeldida või mitte, me võime nende üle vaielda, argumenteerida. Aga kinnipidamine…" avaldas Chiesa pettumust eilse kinnipidamise üle.

Politseinike suhtes, kes temaga eile ja täna kinnipidamise ajal kokku puutusid, Chiesal kaebusi pole. "Nad käitusid väga hästi. Kohati tundus isegi, et neil on ebamugav mind kinni pidada," kirjeldas Chiesa. "Kinnipidamise ajal öeldi mulle, et neil on õigus mind kinni hoida 48 tundi. Mulle anti võimalus helistada ja ma võtsin ühendust saadiku, tema naise ja pojaga. Lugemiseks anti mulle hispaaniakeelne raamat "Sada aastat üksindust"."

"Mõned tunnid hiljem, kui ma olin olnud kambris ja saadik nendega vestles, öeldi, et mul on õigus tulla Eestisse tagasi pärast 13. jaanuarit 2015. Ja ma tulen tagasi ja pean selle loengu, mis eile ära jäi," lubas Chiesa.

Sellest, mis temaga Eestis juhtus, kavatseb ta Itaalias ka kirjutada. Pressikonverentsil rääkis mees, et ta on tänase päeva jooksul pidanud tohutult palju telefonivestlusi selgitamaks enda kinnipidamist. Helistanud ja kommentaari on küsinud isegi need Itaalia väljaanded, kes muidu tema artikleid ei avalda.

Chiesa ütles täna pressikonverentsil, et ei tema ise ega Itaalia saatkond pole saanud mingit dokumenti tema kinnipidamise kohta. "Mulle öeldi, et ma olen Eestis ilma seadusliku aluseta," kõneles itaallane pressikonverentsil. "Mis see peaks tähendama? Mul on selleks seaduslik alus, ma olen Euroopa kodanik, võin minna kuhu tahan ilma loata. Eesti poole argumente pole mulle veel selgitatud."

Chiesa ei nõustunud paljude Eesti ja Lääne allikatega, kes on teda nimetanud Kremli-meelseks. Ta on enda sõnul eurooplane, kes kaitseb Euroopa ja Itaalia huve, mitte Venemaa huve.

Venemaa vastu suunatud hüsteerial ei ole tema sõnul mingit pistmist Euroopa huvidega, vaid see on Euroopa huvidele risti vastu. "Venemaa on meie sõber, mitte meie vaenlane," rääkis Itaalia ajakirjanik Tallinnas antud pressikonverentsil. "Venemaa on hiigelsuur turg Euroopa toodangule. Seega ma kaitsen Euroopa huve. Need, kes nimetavad mind Kremli-meelseks, seisavad ise Ameerika huvide eest."

Chiesa lahkus täna õhtul Tallinnast rongiga Moskvasse, kus ta esitleb oma uut raamatut.