„Kas teie olete läbi lugenud kogu 700-leheküljelise raporti? Mina seda ei ole jõudnud. Ent väga hea, et Ameerika Ühendriikide kongress on valmis oma riigi tegevust nii tundlikus valdkonnas ausalt uurima, nagu on enne olnud ka näiteks Watergate'i või Iran-Contra skandaali puhul," kirjutas Ilves.

„Tahan loota, et teistegi riikide parlamendid uuriksid enda eriteenistuste tegevust inimõiguste vallas niisama põhjalikult. Lõpuks on see küsimus demokraatia tugevusest ja järelevalvest," lisas president.

USA senati luurekomitee avaldas teisipäeval pikalt oodatud kokkuvõtte oma piinamisraportist, paljastades õudustäratavad üksikasjad luure keskagentuuri (CIA) kinnipidamis- ja ülekuulamisprogrammi kohta. Ühele vangile toideti päraku kaudu püreestatult hummust, pastat kastmega, pähkleid ja rosinaid.

Lisaks ähvardasid CIA ohvitserid kinnipeetavaid nende perekondade ja laste vigastamisega. Raportist võib lugeda, et "Bin al-Shibhi vastu kasutati pärast seda vestlust veel umbes kolm nädalat tõhustatud ülekuulamistehnikaid, sealhulgas magamatust, alastust, dieedilist manipuleerimist, näost kinnihoidmist, tähelepanu haaramist, kõhtulöömist, näkkulöömist ja walling'ut." 

Lisaks vangide 22 tunniks päevas kättpidi üles riputamisele pidid mõned veetma kokku 11 päeva kirstusuuruses üksikvangistuse boksis ja 29 tundi väikeses üksikvangistuse boksis, mille laius oli 53 sentimeetrit, ning sügavus ja kõrgus 76 sentimeetrit.