Mis on isiksuse test ja milleks see oluline on, sellest ma tahangi pikemalt rääkida. Olen nimelt ise pikka aega oma huvist lugenud erialaseid materjale ja foorumites arutlenud psühholoogiliste isiksustestide teemal ning usun, et kõik inimesed võiks sellest midagi teada. Seetõttu püüan hästi lühidalt kokku võtta kohustuslikku miinimumi, mille teadmisest oleks inimestel kasu.

Kõige laiemas laastus määravad Myers-Briggsi psühholoogiliste tüüpide testid (Inglise keeles MBTI – Myers-Briggs Type Indicator) sulle ühe psühholoogilise tüübi 16-st erinevast, kasutades teatavat sorti algoritmi. Tüübid jaotuvad näiteks selliste faktorite alusel:

1) Mis on sinu tugevused ja nõrkused välismaailmaga suhtlemisel?
2) Milline on sinu viis saavutada oma elus eesmärke?
3) Millised iseloomujooned on sinu käitumises valdavad ja domineerivad
4) Mida sa nõuad ja väärtustad ühiskondlikus võtmes?

Millist kasu sellest kõigest on võimalik saada? Tegemist on tööriistaga, mis aitab väga täpselt defineerida sinu tugevusi ja nõrkusi suhtlemisel teistega. Aitab leida ka, kuidas nõrkusi summutada ning rõhuda tugevusi. Mille alusel valida näiteks koostööpartnereid, rühmakaaslasi ning kuidas teha koostööd nõnda, et ei sünniks suurt tüli. See aitab ka isiklike suhete puhul ning teiste inimeste kiiremini tundma õppimisel.

Seda tööriista tuleb aga õppida õigesti valdama. Ebapädev käsitlemine toob kaasa vaid suuremat viha enda vastu ning kadedust teiste inimeste tugevuste ees.

Millest alustada? Esmalt, olen koostanud pildifaili, milles on lühikokkuvõte igast 16-st psühholoogilisest tüübist, ehk siis välimääraja. 

Edukat avastamist!