„Venelased on meile korduvalt öelnud, et Euroopa Liidu riikidest arvestatakse ainult meiega. Nad on teinud pidevalt ettepanekuid, et Venemaa ja Saksamaa lepiksid Ukraina osas kokku,“ ütles üks Saksamaa valitsuskoalitsiooni anonüümseks jäänud poliitik Gazeta Wyborczale.

Suvel lendas samasuguse postulaadiga Berliini Venemaa presidendi Vladimir Putini administratsiooni ülema Sergei Ivanovi esindaja, vahendab Poola ajaleht.

Eelmisel nädalal kuulsid sakslased Gazeta Wyborcza väitel Berliinis seda sama Venemaa riigiduuma tähtsate liikmete grupilt eesotsas väliskomitee esimehe Aleksei Puškoviga.

Võõrustajad olid üllatunud, et venelased olid avatud ja sõbralikud, kuigi nende president loobib lääne aadressil kõige hullemaid solvanguid. Korrati, et vaja on läbi rääkida, otsida kompromissi, kirjutab Gazeta Wyborcza.

„Me ütlesime neile, et kahepoolseid läbirääkimisi Ukraina tuleviku üle ei tule. Saksamaa ei kavatse midagi teha ilma teiste Euroopa Liidu riikidega konsulteerimata,“ ütles allikas Gazeta Wyborczale.

Pahane on ka Erler, kuigi veel aasta tagasi võis teda nimetada „Russlandversteher'iks“. See sõna tähendab poliitikut, kes „mõistab“ Venemaad ja toetab teda. 70-aastane Saksamaa sotsiaaldemokraatliku partei (SPD) liige, kes tunneb suurepäraselt vene keelt ja Vene tegelikkust, uskus kindlalt Berliini ja Moskva partnerlusse. Kuni Putin anšlussis Krimmi ja sõda Ukraina idaosas muutis tema vaateid, kirjutab Poola ajaleht.

„Ma ei arvanud, et venemaalased on valmis lõhkuma kõik, mille me olime saavutanud. Suhtusime Venemaasse kui partnerisse. Asjatult,“ rõhutas Erler Gazeta Wyborczale.

Venemaas on Gazeta Wyborcza teatel pettunud ka Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier ja liidukantsler Angela Merkel. Steinmeier teeb halva mängu juures heas nägu, kuid Merkel kritiseeris nädalalõpuintervjuus ajalehele Welt am Sonntag enneolematult karmilt Putinit Ida-Euroopa riikide destabiliseerimise eest.

„Venemaa on lakanud Steinmeieri ja Merkeli silmis olemast usaldusväärne riik. Putini suust on tulnud palju lubadusi, kuid ühtki neist pole kinnitatud faktidega. Venemaa on Saksamaa kaotanud,“ ütles Gazeta Wyborczale Berliinis valitseva koalitsiooni allikas.

Sellest hoolimata püüavad venelased Saksamaad mõjutada, kasutades oma parimaid sõpru. Eelmisel reedel avaldas nädalaleht Die Zeit 60 intellektuaali avaliku kirja, milles kutsuti poliitikuid ja ajakirjanikke üles Venemaad mitte demoniseerima ega teda Euroopast välja tõukama. Allakirjutanute hulgas olid teiste hulgas endine liidukantsler Gerhard Schröder, kes töötab nüüd Gazpromi heaks, endine liidupresident Roman Herzog ja tuntud filmirežissöör Wim Wenders.

Moskva on tugevdanud sidemeid ka populistliku euroskeptilise erakonnaga Alternative für Deutschland (AfD), mille toetus on küsitluste järgi 6-7 protsenti. Selle erakonna juhid on Ukraina kriisi algusest peale toetanud Kremlit.