13 riigis riskivad ateistid, vabamõtlejad ja teised mitteusklikud isegi surmanuhtlusega, sest sealsed seadused keelavad pühaduseteotuse ja usust taganemise. Samuti sagenesid eelmisel aastal poliitikute otsesed rünnakud ateistide ja humanistide vastu, kirjutab Hollandi ajaleht De Volkskrant.

Paljudes riikides on olemas seadused, mis, kui mitte muud, siis vähemalt eelistavad usundeid ja usklikke kodanikke. Selle automaatne tagajärg on uskmatute diskrimineerimine.

„Religioossete privileegide propageerimine riigi poolt on üks ateistide vastu suunatud diskrimineerimise levinumaid vorme,“ teatab IHEU.

Ülemaailmne ülevaade annab raportis üllatava pildi. Demokraatlikud Euroopa riigid, nagu Taani, Saksamaa, Itaalia ja Island, on maailmakaardil ohtlikult punaseks värvitud („tõsine diskrimineerimine“), mis on viiest kategooriast halvemuselt teisel kohal. Sellesse gruppi kuuluvad ka paljud Aafrika ja Aasia riigid, näiteks Venemaa, Türgi, Alžeeria, Birma ja Malaisia.

Aafrika riikides Mauritaanias, Nigeerias, Somaalias ja Sudaanis on usust taganemise eest ette nähtud surmanuhtlus. Ka Saudi Araabias, Jeemenis, Araabia Ühendemiraatides, Iraanis, Kataris, Afganistanis, Pakistanis, Maldiividel ja Malaisias ootab neid sama saatus. Surmanuhtlus on nendes riikides ette nähtud ka pühaduseteotuse eest.

Ka Türgis, Kasahstanis ja Egiptuses kiusati sel aastal kirjanikke pühaduseteotuse eest taga.

Ameerika Ühendriikides võib aga inimene, kes end avalikult ateistiks nimetab, karjäärivõimalused kaotada.