Selle märkis Twitteris ära ka Rootsi endine välisminister Carl Bildt, vahendab Ilta-Sanomat.

„Kahtlustan, et seda ei ole varem juhtunud. Vähemalt viimaste aastakümnete jooksul,“ kirjutas Bildt Twitteris.

Rootsi riigikaitsekõrgkooli lektor Tomas Ries ütles Aftonbladetile, et Tu-95-d võidakse varustada nii tavaliste kui ka tuumarelvadega. Riesi sõnul seostatakse kõnealuseid lennukeid tavaliselt siiski just tuumarelvadega. Ries ütles, et ei tea, kui lähedal mandrile lennukid lendasid, kuid märkis, et on ebameeldiv, et selliseks otstarbeks mõeldud lennukid simuleerivad rünnakuid.

Läti kaitseväe teatel on Läänemere kohal avastatud järgmisi Vene lennukeid: Su-27, Su-24, Su-34, MiG-31, Tu-22, An-12, An-26 ja Tu-95.

Ka teine Rootsi ajaleht Expressen juhib tähelepanu sellele, et pommitajate Tu-95 ilmumine Läänemerele on erandlik.

Riigikaitseküsimuste kohta blogi pidav sõjalennuki piloot Carl Bergqvist ütles Expressenile, et tavaliselt tegutsevad need lennukid mujal.

„Mul ei tule meelde, et nad oleksid varem lennukitaga Tu-95 Läänemerel lennanud. Tu-95 on tuumapommitaja. Need esinevad eelkõige Atlandil, Põhja-Jäämerel, Ühendriikide suunas ja nii edasi,“ ütles Bergqvist.

Miks on Venemaa Tu-95-d nüüd Läänemerele toonud, on Bergqvisti sõnul keeruline hinnata.

Bergqvisti sõnul ei ole Vene lennukite kohalviibimisele ilmselt suuremat põhjust kui see, et Venemaa tahab Läänemere piirkonna riikides nähtav olla.

Lendude ajastus võib Bergqvisti sõnul siiski mingi juhtlõng olla.

„Midagi sellist ei ole varem juhtunud. See on huvitav märk. Nad olid Balti riikide meedia teatel kohal ka eile, kui oli Soome iseseisvuspäev,“ ütles Bergqvist pühapäeval antud intervjuus.