Senati luurekomitee raport on esimene avalik ülevaade piinamise kasutamise kohta CIA poolt Euroopas ja Aasias pärast 2001. aasta 11. septembri terroriakte salavanglates kinni hoitud Al-Qaida vangide peal. Komitee avaldab enam kui 6000-leheküljelise raporti 480-leheküljelise kokkuvõtte, vahendab Associated Press.

„On viiteid sellele, et raporti avaldamine võib tuua kaasa suurema ohu USA objektidele ja üksikisikutele üle kogu maailma,“ teatas Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest esmaspäeval. „Administratsioon on astunud ettenägelikke samme kindlustamaks, et asjakohased ettevaatusabinõud oleksid tarvitusele võetud USA objektidel üle maailma.“

Pentagoni pressiesindaja kolonel Steve Warren ütles, et kindlasti on olemas võimalus, et selle raporti avaldamine põhjustab rahutust, ning seetõttu on kaitsemeetmed tarvitusele võetud.

Mitmete USA ametnike sõnul, kes on raportit lugenud, väidetakse dokumendis, et karmid ülekuulamised ei andnud unikaalseid ega elusid päästvaid luureandmeid. Raportis kinnitatakse, et CIA valetas salajase programmi kohta Valge Maja ja justiitsministeeriumi ametnikele ning kongressi järelevalvekomiteedele.

Earnest ütles, et hoolimata sellest, kas USA sai ülekuulamiste tulemusena tähtsaid luureandmeid, usub president, et sellise taktika kasutamine oli lubamatu, et see ei olnud kooskõlas USA väärtustega ega teinud olukorda ohutumaks.

Kuigi Valge Maja on teatanud, et tervitab raporti kokkuvõtte avaldamist, ütlevad ametnikud, et tunnevad muret potentsiaalsete julgeolekuohtude pärast, mis võivad sellele järgneda.