“Auhinna laureaat on mobiliseerinud suure rahvahulga alusetult paanikat ja hirmu külvates“, ütles inimõiguste keskuse juhataja Kari Käsper. “Nende valitud meetodid ei ole aidanud kaasa ühiskondliku debati kvaliteedile ega konsensuse otsimisele. Eesti tasakaalustatud arengule ja inimeste elukvaliteedi tõstmisele aitab kaasa kõigi Eesti inimeste, sealhulgas homo- ja biseksuaalsete inimeste inimõiguste ja inimväärikuse austamine.”

“Aadu Luukase missioonipreemia ja sellega seotud inimesed on nüüdsest seostatud ühe huvigrupi püüdlustega piirata põhjendamatult ja põhiseaduse vastaselt ühe Eesti rahva osa inimõigusi. See on meeldetuletus kõigile võrdseid inimõigusi toetavatele inimestele, et on vaja senisest enam panustada, sest vastased on hästi organiseeritud ning veel paremini rahastatud”, lisas Käsper.

Õiguskantsler leidis 2011. aastal märgukirjas justiitsministrile, et samasooliste isikute vaheline püsiv kooselu kuulub perekonnapõhiõiguse kaitsealasse. Seetõttu on põhiseadusega vastuolus olukord, kus selline kooselu on õiguslikult reguleerimata ning kohane õiguslik raamistik tuleks luua. Samuti on Euroopa Inimõiguste Kohus oma lahendites korduvalt kinnitanud, et samasoolised paarid moodustavad perekonna, mida tuleb tunnustada.

Eesti Inimõiguste Keskus on avalikes huvides tegutsev sõltumatu sihtasutus, mille eesmärgiks on edendada inimõiguste kaitset Eestis ja mujal.