"Ma ei oleks kunagi ette kujutanud, et Anvar Samost ja Kalle Muuli ajakirjanikena oleksid nõus olnud poliitikutega, kes oma tööandja tagant omakasu eesmärgil midagi varastavad," kirjutas Jõesaar Facebookis. "Olles nüüd liikunud poliitikasse teevad nad seda ise aga uhkustundega."

Jõesaare hinnangul on ERR-i saate "Olukorrast riigis" nime rakendamine oma valimisvankri ette ebaeetiline.

Jõesaare sõnul on äärmiselt piinlik endiste saatejuhtide väide, et "Seos samanimelise raadiosaatega on olematu - kuna me kumbki enam seda saadet ei tee". "See on täpselt sama küüniline nagu Keskerakonna noortekogu reklaambussid, mis pidavat olema ainult informatiivsed ning neil polevat midagi ühist Keskerakonna valmiskampaaniaga," tõi Jõesaar võrdluse. "Piinlik. Väga piinlik. Ja siiralt kahju, et kaks kunagist head sõltumatut ajakirjanikku oma nime nii ruttu täis tegid."

Jõesaare postitust kommenteerinud Muuli kirjutas, et kui see nimi kuuluks ERRile sellisel moel, et keegi teine seda kuskil kasutada ei võiks, siis tuleks USA presidendil ka oma aastakõne nimi (State of Union) ka ära muuta.

Muuli rääkis muuhulgas saate nime ajaloost. Peaminister Tiit Vähi pidas aastal 1995 kõne, mille ta ristis USA presidendi eeskujul: Olukorrast riigis. Sealt võtsid toonased saatejuhid Anvar Samost ja Hannes Rumm selle üle ja panid nimeks oma saatele, mida hakkasid samal aastal tegema.

"Nii et kui keegi tahab pidada sellist nime laenamist varguseks, siis võiks öelda, et ERR varastas selle peaministrilt või peaministri büroolt. Või et Anvar ja Hannes varastasid selle peaministrilt. Aga see oleks ju naeruväärne," kirjutas Muuli.

Muuli teada on "Olukorrast riigis" raadiosaate nimena kaitsmata. Samas märkis Muuli, et domeeninimena on "Olukorrast riigis" juba hulk aega tagasi registreeritud hoopis kellegi kolmanda, mitte ERRi ega ka endiste saatejuhtide nimele.

"Facebooki lehekülgedel kasutatakse igasuguseid nimesid ja meil on selle nimega pikaajaline seos, mistõttu peame selle kasutamist oma lehel ka põhjendatuks," ütles Muuli.

Muuli tõi võrdluseks, et kui keegi ristib oma blogi "Päevakajaks" või Facebooki grupi "Prillitoosiks", siis on tema nimetamine vargaks ikka nii üle võlli kui vähegi annab.

Muuli kutsus üles, võtma asju veidi rahulikumalt ja mõtlema juriidilise kiuslemise asemel pigem sellele, kuidas midagi asjalikku teha.