"Olen veendumusel, et Eerik-Niiles Krossi näol on tegu väga tugeva poliitiku ja karismaatilise isikuga. Konkurendid teevad kõik, et tema tugevaid külgi ja häälevõtmise võimet pisendada. Me ei tohi seda teha lasta. Las inimene teeb tööd ja tõestab ennast, las valija annab hinnangu," kirjutas Lillo erakonnakaaslastele kokkuvõtte eelmisel kolmapäeval toimunud juhatuse koosolekutest.

Lillo kiri muutmata kujul

"Paljud erakonna liikmed on minuga täna ühendunud ja küsinud, et miks ma pole kirjutanud tavapärast juhatuse ülevaadet. Pole tõesti jõudnud, tänane päev on möödunud erinevatel koosolekutel ja eilne teine juhatuse koosolek lõppes natuke enne keskööd.

Teen ülevaate väikese hilinemisega.

Alustuseks eilne hommikune juhatuse koosolek: Käisime läbi meie sotsiaalprogrammi minister Urmas Kruuse juhtimisel.

Toon välja neli minu arvates kandvat mõtet, mille eest seisame:

* Eesti rahvas peab säilima ja kasvama
* Meie inimeste tervena elatud aastate hulk peab kasvama
* Peame kiiremini pääsema arsti jutule
* Peame tagama oma inimeste terved hambad.

Õhtune koosolek oli planeeritud vaid juhatuse liikmete, erakonna volikogu esimees Kristen Michali ja peasekretär Martin Kukk’e osalusel, et arutleda strateegilistel teemadel. Paraku kujunes sellest taas meediasündmus, kuna kuskilt oli koosviibimise aeg ja koht erinevatele kaamerameestele teatavaks saanud. Kahju.

Sellest hoolimata rääkisime pikalt erakonna töökorraldusest kuni valimisteni, milleni tänaseks on jäänud vaid 94 päeva. Mitte Krossi väljaviskamisest, nagu üritab meedia näidata.

Kuhu jõudsime?

Peame tegema kõik, et 1. märtsi riigikogu valimised võita Igasugune kõrvaltegevus ja avalikkuse poolt välja mõeldud sisevõitlus ei aita seda eesmärki saavutada Seega katsume oma vastastele kondi hambusse andmisest hoiduda ja keskendume oma poliitikate tutvustamisele
Meil on seni parimad julgeoleku-, majandus-, sotsiaalpoliitikad. Peagi lisanduvad kultuuri-, hariduse-, keele- ja riikluspoliitikad. Lihvime need pärliteks koos oma ala spetsialistidega.
Võtame kasutusele seni varjatud ressursid eelöeldu saavutamiseks. Küll varsti näete.

Vale oleks öelda, et Eerik-Niiles Krossi teemat me ei puudutanud. Loomulikult rääkisime meediahüsteeriast, mis endise IRL juhtpoliitiku ümber oli kujundatud. Aga küsiksin nii, et mis on muutunud? Välja arvatud see, et enam pole Eerik mitte IRL vaid RE liige?

IRL esimees Reinsalu võttis ta aasta tagasi lausa isiklikuks nõunikuks Kaitseministeeriumis. Kõik küsimused, mida meedia esitab, on ammu teada. Kõikidele neile on Eerik ise vastanud. Eile oli tema sisemine kiri meie juhatuse liikmetele ära toodud nii Postimehe kui Delfi portaalides.

Peame usaldama oma piirkondade juhatusi, kelle pädevuses on uute liikmete vastuvõtmine. Mina usaldan meie piirkondi.

Olen veendumusel, et Eerik-Niiles Krossi näol on tegu väga tugeva poliitiku ja karismaatilise isikuga. Konkurendid teevad kõik, et tema tugevaid külgi ja häälevõtmise võimet pisendada. Me ei tohi seda teha lasta. Las inimene teeb tööd ja tõestab ennast, las valija annab hinnangu.

Eesti Päevaleht ajas mind kaks päeva taga ja üritas kommentaari välja pressida. Olime juhatusega kokku leppinud, et ei anna kommentaare enne kui oleme omavahel kohtunud. Nii sattusin mõnevõrra kentsakasse olukorda ja «paati», kus Päevaleht ei suutnud minu eelistust välja selgitada.

Täna saan erakonna liikmetele öelda, milline minu eelistus on. Mina toetan Krossi. Ta on meiega liitunud, et kaasa aidata meie ühise valimisvõidu saavutamisele. Jõudu talle selles.

Ja kui natuke erakonna esimehe sõnu lauses ümber tõsta, siis: Kui kaovad piirangud ümber Krossi, siis saab ta tõusta meie poliitilisele eesliinile".

Tänases Eesti Päevalehes ütles erakonna looja ja endine Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas, et Reformierakonna otsused teeb tänapäeval kitsas ring inimesi, ülejäänuid peetakse lõhestajateks või vaenlasteks. Varem oli Reformierakonnas ja fraktsioonis seevastu alati inimesi, kes mõtlesid teistmoodi. See ei ole poliitiline kultuur, millega harjunud ollakse.