Eesti evangeelse luterliku kiriku (EELK) Aleksandri kogudus on sattunud enneolematusse olukorda, kus kogudus läks pankrotti, jättes endast maha 1,3 miljoni euro suuruse võla, mistõttu ähvardab ajaloolist Aleksandri kirikut, mida ka riik aitas taastada, enampakkumisele minek. Kas riik peaks sellises olukorras midagi ette võtma ja kas riigil on üldse võimalik kuidagi sekkuda?

Kindlasti on midagi ette võtta. Kui ma käisin õnnitlemas Eesti evangeelse luterliku kiriku uut peapiiskoppi Urmas Viilmad, siis ütlesin talle, et minu soov oleks, et eelkõige EELK tervikuna ja peapiiskop võtaks selle probleemi enda mureks.

Ma hindan väga seda arusaama, et kui peres on ühel pereliikmel raske, siis teised pereliikmed tulevad appi. Kui me võtame kõik võlausaldajad, kellel on nõudeid koguduse vastu, siis nende hulgas on ka Kiriku Varahaldus, mis on tegelikult ju osa luteri kirikust.

Ma usun, et peapiiskopi mure selles küsimuses on sama suur kui minu oma, ning kui peapiiskop hakkab otsima lahendusi ja võtab jämeda otsa lahenduse otsimisel enda kätte, siis mina olen valmis istuma laua taha ning otsima lahendusi koos temaga. Arvestades nii Aleksandri kiriku ajalugu kui ka tema tähtsust siinses piirkonnas, on kindlasti see küsimus tarvis ära lahendada.