Demokraadist Carter saab uueks kaitseministriks Obama valikul, ütlesid mitu presidendi administratsioonis töötavat allikat CNN-ile.

Ühe allika sõnul oli veel nimekirjas USA sisejulgeolekut kaitseva Homeland Security juht ja Pentagoni endine nõunik Jeh Johnson, kuid teisipäeva hommikul loobuti tema kandidatuuri arutamisest.

Carter, kes teenis USA kaitseministri asetäitjana nii Leon Panetta kui ka ametist lahkuva Chuck Hageli ajal, tooks CNNi arvates ametisse piisavalt kogemust. Eriti nõuab tema tähelepanu kriis Lähis-Idas ja uus faas Afganistanis, millest USA tõmbab enda vägesid välja.

Carteri plussiks peetaksegi eelkõige varasemat kogemust ning paljude militaarliidrite pälvitud austust. Samuti teab Carter, kuidas opereerida suure, kuid pidevalt kahaneva kaitse-eelarvega ning oskab toimetada bürokraatia tingimustest.

Ameerika Ühendriikide kaitseminister Chuck Hagel teatas eelmisel nädalal, et astub president Barack Obama palvel tagasi. Valge Maja teatel tehakse selline samm, kuna riigi julgeolekut ohustavad nähtused - eriti Islamiriigi tõus Süürias ja Iraagis - vajavad teistsugust võimekust, kui seda suutis Hagel pakkuda.