Ajal, mil maailmal jätkub mingil määral silmi Ukrainas toimuvale, kipuvad mitmed muud potentsiaalsed ebastabiilsuskolded jääma tähelepanuta.

Täna toimuvad Moldova valimised on mitmes plaanis märgilised.

Alates Euroopa Liidu Idapartnerluse programmi väljakuulutamisest, mis andis kuuele EL-i ja Venemaa vahel asuvale riigile teatava europerskpektiivi, on Venemaa võtnud hoiaku, et toimub järjekordne tema mõjusfääri tungimine. Kõige värvikamalt on seda näha Ukrainas. Armeenia on venelaste survel loobunud EL-i assotsiatsioonilepingust ja valinud tolliliidu tee. Jätkuvad vähemärgatud, kuid halvaendelised surveavaldused Aserbaidžaanile ja Gruusiale.

Riik on hallis tsoonis

Moldova on olnud Euroopa ja Venemaa vahelises hallis tsoonis aastaid. Transnistrias paiknevad Vene väed ja alates viimaste valitsuste ametliku euroopakursi väljakuulutamisest, on Moldovat tabanud erinevad venemaapoolsed blokaadid, gaasitarnete häired jne.

Viimastel kuudel on palju räägitud Venemaa võimalikust plaanist luua läbi okupeeritava Ukraina Transnistriani maismaasild.

Mitmes mõttes on Moldova viimased aastad olnud sisepoliitilises kriisis. Valitsev koalitsioon on euromeelne, kuid koalitsiooni osapooled tülitsevad, nende enamus on marginaalne, peaminister Vlad Filat sunniti hiljuti kohtuotsusega tagasi astuma ja riigi majandusel ei lähe hästi.

Tänased valimised on märgilise tähendusega

Küsimus on Moldova edasises kursis. Küsimus on, kas jätkub Molodva läänemeelne kurss või jäävad peale venemeelsed.

Venemaa on siin viimastel aastatel üritanud uut sisseimbumistaktikat. Kui varem panustas Moskva Voronini juhitud kommunistidele, kes 1990ndatel Moldovat Euroopast eemal hoidsid, siis nüüd imporditi Venemaal tegutsev ärimees Renato Usatii. 36-aastane Usatii ilmus Moldovas välja selle aasta veebruaris. Kümme aastat tagasi oli ta lennuvälja turvamees. Ootamatult on tal tekkinud suur varandus läbi äride Vene raudteega. Mees organiseeris suure hulga sularahaga partei "Patria", millel eelmisel nädalal võis olla umbes 15 protsenti toetust.

Nüüd on avalikuks tulnud Usatii telefonikõnede lindistused, kus ta räägib oma tegevusest FSB juhendamisel. Samuti arreteeris Moldova julgeolekupolitsei seitse venekeelset meest ja ühe Usatii kodukülast pärit moldaavlase, kes planeerisid, organiseerisid ja relvastasid valimiste järgseks ajaks rahutusi.

Neil on seosed nii Usatii kui Vene eriteenistustega. Samuti on Moldovasse kohalike allikate andmeil liikunud vene äärmuslasi Ukrainast. Moldova valimiskomisjon kõrvaldas kriminaalasjaga seoses Usatii nimekirja valimistelt. Mees ise põgenes Moskvasse. Kuid tema võrgustik ja hulk raha on endiselt riigis.

Euroopameelsed võivad võimule tulla

Praeguse seisuga tundub, et valimised võidab võimul olev euroopameelne koalitsioon. Häda on selles, et üks koalitsioonipartner, demokraatlik (tegelikult sotsiaaldemokraatlik) partei, mida sisuliselt juhib ja pea täielikult finantseerib kohalik oligarh Vlad Plahotniuc, on ilmselgelt Usatiiga kokku mänginud. Äsja vedas Plahotniuc Moldovasse hulga Vene rokkstaare ja püüab nüüd ka Usatii hääli.

Demokraatlikust erakonnast ja Plahotniucist saab ilmselt uue valitsuse kaalukeel. Ta on võimeline tegema kaupa nii sotsialistide (kelle valimisloosung on paljutõotav "Koos Venemaaga") ja kommunistide kui ka praeguste euroopameelsete koalitsioonipartnerite, Vlad Filati Liberaaldemokraatliku erakonna ja liberaalidega.

Valimised ise on seni möödunud äärmisel rahulikult. Linn on vaikne, ent meeleolu valitsuses ärevavõitu.

Arvatakse, et mässu põhiorganisaatorite arreteerimise ja Usatii põgenemisega on suurem oht kõrvaldatud, ent teoreetiliselt on Moskval endiselt võimekus tuhatkond inimest tänavale saada.

Ärevaks võib minna riigi lõunaosas, kus Gagauusia separatistidele võiks abi tulla Transnistriast. Just Gagauusiasse olid arreteeritud agendid planeerimas üht rahutuskollet. Moldova on tugevdanud piirikaitset riigi lõunaosas tuues sinna mujalt lisajõude.

Ärevust lisab reedeõhtune Moldova Keskpanga otsus Banca di Economii'le administraatori määramisest. Kuulujutte panga majandusraskustest ja pankrotist on levitatud terve aasta. Arvatavasti Moskva mahitusel. Läbi selle panga makstakse suur osa Moldova pensionidest. Taoline otsus valimiste eelõhtul ei ole kindlasti juhuslik. Esmaspäevaks peaks see tooma pangakontorite juurde tänavaile oma sääste tahtvate inimeste järjekorrad. Seejuures pole ebaoluline, et Keskpanka kontrollib samuti Plahotniuci erakond.

Filat sattus avariisse

Värvika vahepalana sattus euromeelse koalitsiooni peaarhitekt ja endine peaminister Vlad Filat oma konvoiga autoõnnetusse. Filat on olnud kõigi venemeelsete jõudude pideva rünnaku alla vähemalt Usatii riiki saabumisest, kuid eilset õnnetust peetakse siiski lihtsalt õnnetuseks.

Võiks arvata, et Moskvas arutatakse praegu stsenaariume, kuidas valimisjärgselt riiki destabiliseerida. Usatii on kutsunud oma valijaid ikkagi tema poolt valima, mis tähendaks suurt hulka kehtetuid sedeleid.

Vene välisministeerium avaldas muret, et Moldova valitsus kavatseb valimistulemusi euromeelsete kasuks võltsida. Tõenäoliselt kavatsetakse tulemusi vaidlustada ja seejärel hakata rääkima uue valitsuse ebaseaduslikkusest.

Moldova euroopameelsed jõud vajavad täna ja eriti lähikuudel kõigi meie tuge. Siia ei veere arvatavasti vene tankid, aga Venemaa mõjutustegevus võib olla seda ohtlikum.