Parlamendi õiguskomisjon hääletas eelmisel nädalal seaduse muutmise vastu. Reedel hääletas Eduskunta täiskogu õiguskomisjoni otsuse üle rahvaalgatuslik seaduseelnõu tagasi lükata. Õiguskomisjoni seisukoht jäi seega kaotajaks, vahendab YLE Uutiset.

Tegemist oli seaduse teokssaamise seisukohalt otsustavaima hääletusega. Seaduseelnõu läheb nüüd tagasi parlamendi niinimetatud suurde komisjoni. Seal ei kuulata enam nii paljude ekspertide seisukohti kui õiguskomisjonis.

Seaduseelnõu käsitletakse täiskogus teist korda tõenäoliselt 12. detsembris.

Rahvaalgatuses nõuti, et samasoolised paarid võiksid abielu sõlmida. Selle muudaks võimalikuks muudatuste tegemine abieluseadusesse, registreeritud paarisuhte seadusesse ja transseksuaalse soo kinnitamise seadusesse. Ka nimeseaduse ja adopteerimisseaduse sätteid tuleks kohendada.

Teade hääletustulemuse kohta jõudis parlamendihoone juurde kogunenud uue abieluseaduse pooldajateni kella poole kahe ajal.

Väljakule kogunenud umbes 5000 inimest karjusid „Aitäh, aitäh, aitäh!“. Inimesed kallistasid teineteist ja paljudel olid rõõmupisarad silmis.

Meeleavaldusel osalenud kommenteerisid, et otsus oli võrdõiguslikkuse võit. Nad usuvad tugevalt, et seadusega minnakse lõpuni ja see võetakse vastu.