Venemaa vastas lääneriikide majandussanktsioonidele oma vastusanktsioonidega, mis peatasid augustis Soome piimatoodete ekspordi Venemaale. Piimatootja Valio algselt Vene turule mõeldud tootest sai tabava nime ja soodsa hinna tõttu hitt, vahendab YLE Uutiset.

Soome keele uurija Lari Kotilainen ei ole hääletuse tulemuse üle üllatunud.

„Publiku valitud sõna äratab positiivseid mõtteid. See oli ka minu arvates üks aasta kesksemaid nähtusi. Putini juust on kogu rahva sõna. Selles on teatavat naljatlemist, kuigi selle taga on tõsine olukord. Putini juustus ilmneb soomlaste irooniline maailmanägemine ja tihti ongi sellistes uudissõnades taustal mingisugune nali,“ ütles Kotilainen.

YLE küsis oma lugejatelt pakkumisi nähtuste kohta, mis sõnana illustreeriksid hästi möödunud aastat. Ukraina kriis mõjutas inimeste pakkumisi tugevalt. Sadadest pakkumistest paljud olid kriisiga seotud: pakote (sanktsioon), putinismi (putinism),separatisti (separatist), kui mainida mõnda.

Sõna Putin-juusto hakkas kulutulena levima sotsiaalmeedias, kui S-grupi supermarketis töötav Antti Oksa kuulis klienti Putin-juusto'st rääkimas ja sellest Twitteris kirjutas.