2. septembril alanud katsetuse käigus jälgitakse vabatahtlikke 48 nädalat ning selle eesmärk on eelkõige hinnata, kui ohutu vaktsiin on. Immuunsusreaktsioon andis aga lootust, et see võib olla ka mõjuv, vahendab Reuters.

„Ohutusprofiil on julgustav, nagu ka avastus, et vaktsiini suurem doos kutsus esile immuunsusreaktsiooni, mis on üsna võrreldav sellega, mis on täielikult kaitsnud ebola eest (laboratooriumi) loomi,“ ütles USA Marylandi osariigis Bethesdas katseid läbi viiva rahvusliku allergia ja nakkushaiguste instituudi (NIAID) direktor dr Anthony Fauci.

Lihasesisene vaktsiin töötati välja NIAID-is ja GlaxoSmithKline'i omandatud biotehnoloogiafirmas Okairos. See sisaldab geneetilist materjali kahest ebolatüvest – Sairi omast, mis on põhjustanud praeguse puhangu Lääne-Aafrikas, ja Sudaani omast, kuid mitte viirust ennast, nii et see ei saa haigust tekitada.

Dr Daniel Bausch Tulane'i ülikoolist, kes kirjutas katsetusele kommentaari, nimetas tulemusi lootustandvateks, kuid hoiatas, et ees seisab palju rohkem väljakutseid, enne kui vaktsiini ohutus ja tõhusus on kindlaks tehtud.