Kui võttegrupp selle aasta septembris kohapeale saabus, selgus, et sellist suuremõõtmelist ehitust ei saa Moskva võimude „rahumeelse versiooniga“ kuidagi kokku viia. Suheldes ühe ehitajaga sai Sotnikile lõplikult selgeks, et nende allikal on absoluutselt õigus, kui ta kinnitab, et seal ehitatakse vanglat poliitvangidele, kelle arv hakkab varsti Venemaal kasvama aritmeetilises progressioonis, vahendab Sotnik TV.

Objekt pidi Sotniki sõnul üle antama juba 2014. aasta septembris, kuid ilmselt kõik muutus ja kuskil võimukoridorides võeti vastu otsus selle ümberprofileerimiseks hoopis teisteks vajadusteks. Sotsiaal-poliitilise okukorra teravnemine pealinnas pani Kremli ehitatavat objekti hoopis teiseks otstarbeks ette valmistama, teatab Sotnik.

Sotniki ehitusega otsest suhet omava allika sõnul võib see vangla mahutada 5000-15 000 vangi. Juba on väidetavalt tellitud umbes 15 000 kahekordset voodit ja rauast taburetti, mille saab kinnitada betoonpõranda külge. Samuti ehitatakse kartsereid, sauna ja koeratalli, rääkimata kohustuslikest tornidest valvuritele.

Septembris objekti filmides rääkis Sotnik ühe ehitajaga, kes oli pärit Ukrainast Luganskist.

„Mida sa siin teed?“
„Töötan.“
„Ja mis siia tuleb?“
„Vangla tuleb.“
„Tähendab, sa sõitsid teise riiki, et vanglat ehitada?“
„Noh... Mul on kodus sõda, tööd pole.“
„Oletame. Aga millist konkreetset objekti sa ehitad?“
„Koeratalli. „
„Aga milleks koeratall.“
„Et kinnipeetavaid valvata.“

Sotnik nägi nelja meetri kõrgusi tarasid, mille kohal on okastraat.

Novembris külastas Sotnik objekti taas. Ehitus oli edenenud. Selle juurde olid ilmunud kraanad ning territoorium oli hoolikalt taraga piiratud. Igal pool valvasid eraturvafirma Vitjaz turvamehed. Filmimise keelasid nad karmilt ära.

„Kui Putin valetab kogu maailmale, pole ime, et ka „korrakaitselised projektid“ muutuvad sügavalt karistuslikeks. Tõesti: milleks vedada „mittenõustujaid“ kaugele Siberisse, kui nad võib kinni panna otse Moskva all?“ räägib Sotnik. „GULAG Stalini ajal juba oli. Kas te tahate selle sünge loo kordumist? Mina isiklikult ei taha.“