Kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp ütles Delfile ISIS-ega võitlema läinute arvu kommenteerides, et kapo on selle teema kohta öelnud viimases aastaraamatus piisavalt ja selle juurde ka jäädakse.

"Meie pole väitnud, et Eestist keegi ISIL/ISIS eest võitlema oleks läinud, meie ütlesime: "kaitsepolitsei on tuvastanud, et Eestist on Süüriasse lahkunud mõned isikud, et osaleda sealses sõjategevuses või seda toetada. Samuti ei saa välistada, et Eesti moslemikogukonna liikmete hulgast ka tulevikus ei reisita Süüriasse džihaadi toetama, kuna üksikud isikud on selleks huvi ilmutanud. Sellest tulenevalt palume inimestel, kes on märganud oma lähedaste või tuttavate hulgas põhjendamatult suurenenud huvi ja tahet kriisikolletesse reisida, kaitsepolitseiametiga ühendust võtta"," ütles Puusepp.

Kaitsepolitsei esindaja juhtis veel tähelepanu asjaolule, et viimases aastaraamatus kirjutas julgeolekuteenistus ka seda, et Euroopast Süüriasse siirduvad välisvõitlejad võivad endast kujutada reaalset ohtu Euroopa riikide julgeolekule.

"Välisvõitlejad saavad enne sõjatandrile minekut põhjaliku ettevalmistuse treeninglaagrites, kus muuhulgas õpetatakse lähivõitluse tehnikaid, tulirelvade kasutamist ja lõhkeseadeldiste valmistamist. Al-Nusra Rinne on kasutanud ka enesetapurünnakuid. Sellise väljaõppe ning lahingukogemuse saanud isikud on Euroopasse naastes potentsiaalsed ohuallikad. Ohtu suurendab asjaolu, et peale võitlusoskuste ja teadmiste omandamise toimub võitlejate treeninglaagrites süstemaatiline Lääne demokraatiat vaenava islamismi levitamine ja kinnistamine. See kiirendab seal viibivate isikute radikaliseerumist," kirjutas kapo aastaraamatus.

Puusepa sõnul tuleb selle teema juures tähele panna ka erinevust islami ja islamismi vahel. Nimelt kui islam tähistab teatud usku, siis kapo huviorbiidis on peamiselt isikud, kes on seadnud eesmärgiks radikaalse islami ehk islamismi levitamise. Islamism on kapo teatel justnimelt poliitiline teooria, mille kohaselt ei ole islam üksnes usk, vaid täiuslik poliitiline süsteem, mis peab olema ühiskonnakorralduse aluseks. Teisisõnu viljeleb islamismi ilmselgelt ka Islamiriik, kelle peamiseks eesmärgiks on teatavasti luua sõltumatu islami kalifaat ehk äärmuslikkuseni islami reegleid järgiv ühiskonnakorraldus.

Rootsi kaitsepolitseiameti (Säpo) juht Anders Thornberg rääkis hiljuti Rootsi raadiole, et Säpol on kindlad andmed sajast Süüriasse ja Iraaki läinud Rootsi kodanikust. Umbes 150 juhtumi kohta kindlad andmed puuduvad. Säpo hinnangul võib selliste Rootsi kodanike arv kerkida seni kiirenevas tempos peagi 300-ni, vahendas Yle uudisteportaal.

Säpo juht rõhutas, islamistid on Rootsi tagasi pöördudes traumeeritud ning võivad jätkata oma kuritegusid kodumaal. Seetõttu on oluline neid silmas pidada.

Islamiriik (ISIS/ISIL) on sunniitide islamistlik terroriorganisatsioon, mille juured on 2003. aastal alanud salafide pühasõdalaste terrorirühmades. Nimetus Isalamiriik tähistab Loode-Iraagi ja Ida-Süüria kodusõdade võitlejaid, kellel on ühine eesmärk luua sõltumatu islami kalifaat.