"Samas hoonetekompleksis asuva Lakewoodi EELK-i pastor Thomas Vaga esimese korruse kabineti aken oli kildudeks, osa raamist vedeles maas, kardin tilkus verest. Ruumi sisenedes avanes stseen nagu kriminulli võtteplatsilt. Klaasikillud igal pool, vereloigud maas ja mööblil, kirjutuslaua sahtlid lahti, raamatud riiulitest põrandale loobitud, vaibad sassi aetud. Ainus, mis puudus, oli laip.

Purunenud aknaraami küljes oli aga karvatuustakaid. Vaeseke oli muidugi juba sündmuskohalt lahkunud, nii ei saanud me temalt otse küsida, mis ajendas teda meeleheitlikule teole. Praegu on New Jersey's jahihooaeg, ehk oli see ta metsast välja hirmutanud.

Hiljem nägime turvakaamera salvestiselt, et elukas oli meeltesegaduses juba kirikuõuele sattudes. Isiklikult oletan, et tegemist võis olla marutõvega. Kahju, et polnud võimalik haigele ja haavatud loomale kohe lõppu peale teha. Tont teab, kaua ta nüüd kusagil metsatukas veel piinlema pidi.

Pärast politseid saabus kohe ka kohalik uudistetiim, NBC Kanal 10. Pastor Vagalt, arhiivi kuraatorilt Eda Treumuthilt ja minult võeti juhtunu kohta intervjuu, mida võib näha siin.

Teisipäeval trall jätkus. Kohale tuli ABC Kanal 7. Mina ja arhiivi laekur Maie Currie jalutasime reporteri ja kaameramehega läbi sama vereplekilise tee ja seletasime, mis juhtus. Neid väga huvitas kogu Lakewoodi eestlaskonna ajalugu, nii oli hea võimalus anda pikem ülevaade nii Eesti kiriku kui arhiivi ajaloost. Pikalt ja põhjalikult filmiti arhiivi 50. juubeliks koostatud näitust. Iga reklaam on hea reklaam," võtab daam jutu kokku.