Rääkides Venemaa riikliku multimeedia-informatsiooniagentuuri Sputniku plaanidest Eestisse oma kanal luua, ütles propagandaekspert Raul Rebane, et kui sellisest plaanist juba avalikult teatati, siis suure tõenäosusega on hakatud ka selle kanali loomise suunas samme astuma.

Rebane kirjeldas ka uue propagandakanali võimalikku toimimismehhanismi ning selgitas, et alguses leitakse Kremlile sobivaid teemasid, mis lastakse ringlusesses ja siis hakkavad neid sotsiaalmeedias suunama juba palgatud eksperdid.

Saatekülalised juhtisid ka tähelepanu asjaolule, et kust leiaks Kreml Eestist 30-40 ajakirjanikku, kes sellises kanalis tööle hakkaks. ERRi Moskva korrespondent Neeme Raud juhtis aga siinkohal tähelepanu asjaolule, et Kreml suurendas hiljuti Vene propagandakanali Russian Today eelarvet ning on näha, et Venemaa panustab sinna valdkonda palju.

Ajakirjanik Andrei Hvostov lisas võimalikku propagandakanalit kommenteerides, et tema on väga mures selle loomise pärast, kuna ilmselt leiaks see kanal Eestist piisavalt vaatajaid. Hvostov tõi näitena välja, et kui hakataks rääkima näiteks samasooliste "ahju viskamisest", siis see kaks kolmandikku elanikest, kes oli kooseluseaduse vastu, leiaks selle teema kindlasti enda jaoks sobiva olevat.

Saates räägiti ka Eesti poolt loodavast võimalikust venekeelsest telekanalist ja ERRi nõukogu esimees Agu Uudelepp leidis näiteks, et sellist kanalit ei ole mõtet Tallinnas paiknevatel meestel Narva elanikele teha. Sellel ei oleks mõju, leidis Uudelepp.

Kommunikatsiooniekspert Raul Rebane lisas veel, et talle meeldib propagandast rääkides kasutada terminit kognitiivne ehk tunnetuslik sõda.

"See, kes tunnetab paremini, mis kellelgi hinges on, see võidab," selgitas Rebane ja lisas, et kui teed inimestele täiesti vastuvõetamatut programmi, siis see ei hakka tööle. Näitena tõi ta välja Tallinna TV, mida vaatab vaid väga väikene osa eestlastest.

Eelmisel nädalal alustas tööd Venemaa riiklik multimeedia-informatsiooniagentuur Sputnik, mis peaks 2015. aastal hakkama sisu edastama 30 keeles ja 34 riigis.

Sputnik hakkab erinevatel teadetel sisu edastama nii veebis kui ka raadios ja seda muuhulgas eesti, läti, ukraina, saksa, prantsuse, portugali ja jaapani keeles. Selleks luuakse 25 linna toimetused, mis mehitatakse 30-100 kohaliku ajakirjanikuga. Toimetusi plaanitakse muuhulgas Helsingisse, Kairosse, Kiievisse ja Rio de Janeirosse.

Rossija Segodnja juhi Dimitri Kisseljovi sõnul on Sputnik mõeldud inimestele, kes on tüdinenud ühepoolsest vaenulikust propagandast ja vajavad seetõttu alternatiivset vaadet.