Vastu võetud seadusega anti Eesti-Vene ajutise kontrolljoone määratlemise õigus valitsusele, mis loob eelduse kontrolljoont paremini märgistada, korras hoida ja tõhusamalt valvata.

Riigipiiri puudutavad seadusemuudatused saadeti põhiseaduskomisjonist suhteliselt üksmeelselt kolmandale lugemisele. Kui varem leidis opositsioon, et valitsuse asemel peaks Eesti riigi territooriumi määramise õigus olema riigikogul, siis eelmisel nädalal kinnitas IRL-i kuuluv põhiseaduskomisjoni liige Jaak Aaviksoo, et tehtud otsus on siiski seni valitsenud määramatusest parem, vahendasid ERR-i teleuudised.

Eelnõu annab valitsusele õiguse määratleda Eesti-Vene ajutise kontrolljoone koordinaadid, mis lähtuvad riigi maakatastri kaardile esimese novembri seisuga kantud haldusüksuste piiridest. Põhiseaduskomisjoni juhi Rait Maruste sõnul antakse otsustusõigus valitsuse kätte eelkõige eeldatavate maavaidluste tõttu.

"Nüüd, kui meil läheb kontrollijoone puhastamiseks, siis see kontrolljoone puhastamine võib puudutada ka eraomanike maatükke, ja selleks, et siis need harvesteri mehed saaks piirijoont puhastama minna - selleks peaks olema neil õigus mitte piirivalveameti peadirektori käskkirja tasemel, vaid valitsuse korralduse tasemel. Kontrolljoone koordinaadid jäävad samaks, selle legitiimsuse aste tõuseb valitsuse tasemele," selgitas Rait Maruste.