"20. sajandi alguses kuulus Tammsaare vasakpoolseid intellektuaale koondavasse üliõpilasorganisatsiooni "Ühendus", mis asetas ennast maailmavaatelt tollal ainsana tsaarivõimude poolt lubatud erakonnast vasakule ja mida võib pidada Eesti sotsiaaldemokraatide kasvulavaks," selgitas Saar Delfile.

Saar selgitas veel, et Tammsaare ei astunud elu jooksul erakonda, kuid tema mõju oli Eesti riigi rajajatele väga suur. "Teame Gustav Suitsu memuaaridest, et ta arutas A. H. Tammsaarega poliitikasse astumist, kuid toona pühendus Tammsaare kirjandusele, mida me kõrgelt hindame," rääkis Saar.

"Suits, Vilde, Tuglas ja Tammsaare vaatasid tulevikku ja rääkisid suurest narratiivist, mille poole üheskoos püüelda. Täna on samuti käes aeg, kus Eesti vajab ja ootab uut narratiivi - uut Eesti lugu," lisas Saar.

Sotsiaaldemokraat ja ajaloolane Jaak Juske rääkis "Ringvaatele", et sotside teavituskampaania eesmärk on tuletada meelde, et tänavu möödub 95 aastat sellest, kui Eesti Asutav Kogu võttis sotsiaaldemokraatide ja August Rei eestvedamisel vastu maareformi seaduse, mille alusel lõppes Eestis mõisaaeg.

Küsimusele, kas on eetiline teha valimiskampaaniat isikute pealt, kes ei saa ise enam "ei" öelda, vastas Juske, et kampaania peamine eesmärk on rääkida eestlastele kodumaa ajaloost ja sellest, kuidas riik loodi, vahendab ERR Uudised.

"Sotsidel oli Eesti riigi loomisel oluline roll. See sama Asutav Kogu, kus oli sotsidel enamus, pani vundamendi Eesti riigile," ütles Juske.

A.H.Tammsaare muuseum ei ole nõus Eesti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) valimiskampaania loosungis esitatud väitega, et Tammsaare olevat olnud sotsiaaldemokraat aastast 1878.

Tammsaare ei kuulunud oma elu jooksul mitte ühtegi erakonda ning ainus organisatsioon, kuhu ta kuulus, oli üliõpilasselts EÜS Ühendus, ütles muuseumi direktor Maarja Vaino ERR-i uudisteportaalile.

Vaino sõnul on sotsiaaldemokraatide kodulehel olev väide, et "Noor-Eesti liikumise ja Tartu vasakpoolsete ringkonna kaudu oli sajandi eest sotsiaaldemokraatidega tihedalt seotud ka kirjanik Anton Hansen Tammsaare", ei tähenda, nagu oleks Tammsaare olnud sotsiaaldemokraatlike vaadetega.