Satelliidifoto, millel on kujutatud väidetav lennuki allatulistamise hetk avaldas reedel Pervõi Kanal. Pärast seda väljendas kahtlust selle usaldusväärsuses ajalehe Moskovski Komsomolets lennundusekspert ning konsultatiiv-analüütilise agentuuri Bezopasnost Poljotov peadirektor Sergei Melnitšenko. Fotol on aeg 1:19:47 Greenwichi aja järgi, lennuki allakukkumise aeg oli aga 13:19 Greenwichi aja järgi. See tähendab eksperdi sõnul seda, et pilt tehti 12 tundi enne lennukatastroofi, kirjutab Moskovski Komsomolets.

„Me saime selle foto ühelt USA eksperdilt ja temale me ka viitame. Võib täiesti olla, et siin käib jutt kaheteisttunnisest formaadist, nage see on kombeks läänes,“ ütles Salujanov.

Küsimuse peale, kas Venemaa inseneride liit kontrollis foto usaldusväärsust, küsis Salujanov vastu, kuidas nad oleksid saanud seda kontrollida. Nad said foto interneti kaudu.

Kui Salujanovilt küsiti, mida ta ütleb selle kohta, et Moskovski Komsomoletsi lennunduseksperdid kahtlevad foto usaldusväärsuses, sest fotol on aeg 12 tundi enne katastroofi, vastas ta, et Moskovski Komsomolets viitab lennundusele, foto on aga kosmosest. „Miks on seal selline aeg? Seda tuleb küsida neilt operaatoritelt, kes seadistasid aparaadid, mille abil tehti foto.“

Kas te peate võimalikuks, et see võis olla mingi tehniline viga, küsis Moskovski Komsomolets.

„Mitte midagi ei tohi välistada,“ vastas Salujanov.

Eesti Päevaleht kirjutab, et polnud arvatavasti juhus, et Venemaa propagandamasin pandi Putini Austraaliasse tippkohtumise saabumise eel uue vungiga tööle. Nagu nõutud, jõudis reede õhtul Moskvast riikliku Pervõi Kanali vahendusel eetrisse süžee, kus näidati „sensatsioonilisi tõendeid”, mis näitaksid justkui, et lennu MH17 tulistas alla Ukraina hävitaja.

Kuid ei kulunud palju minuteid, kui internetiaktivistid hakkasid Vene propagandamasina viimast leiutist tükkide kaupa lahti võtma. Alustati lihtsamast – Pervõi Kanali näidatud „satelliidifotol” kujutatud sündmuse alla märgitud kellaaeg oli vale. Kui seda uskuda, oleks lennu MH17 tulistamine aset leidnud pool päeva varem, kui lennuk seisis veel Amsterdami lennujaamas.

Edasi aga hakkasid sajad vabatahtlikud internetiaktivistid, muu hulgas ka Venemaalt, juba süvitsi asja uurima ja avastasid järjest aina tobedamaid vigu, mis maalisid Kremlist ülimalt rumala pildi.

Pildil kujutatud väidetavat Malaysia Airlinesi lennuki kujutist uurides selgus, et see vastab üks ühele hoopis fotole, mille leiab esimese vastena guugeldades vene keeles „Boeingu vaade ülalt”. Fotol on hoopis Boeing 767 tüüpi lennuk, mitte alla tulistatud Boeing 777.

Väidetavat satelliidipilti geokoordinaatidega võrreldes selgus kiiresti, et Pervõi Kanali „tõendites” toodu asub reaalsest intsidendi paigast kaugel eemal. Aktivistid leidsid kiiresti, et satelliidipildid pärinevad tegelikult 2012. aastast. Pildile on lõigatud ka Vene otsimootorist Yandex kopeeritud Donetski põldusid näitav suvaline tükike.

Lõpuks avastati, et „ennekuulmatu tõend” pärines vähemasti oktoobrist ühelt Vene konspiratsiooniteooriaid edendavalt kaunis kahtlaselt veebilehelt.

Kahtlemata ei arvestanud Putin Austraaliasse sõites, et tema vägev propagandamasin suudab ta tähtsa kohtumise ajal hoopis kõigi pilkealuseks muuta.