Telekanali NTV teatel tunnistas väidetav spioon, Läti seimi endine saadik Aleksei Holostov, ülekuulamisel vabatahtlikult üles, et kogus Venemaal luureinfot Läti eriteenistuste, mille tegevust koordineerib tema väitel omakorda USA luure keskagentuur CIA, ülesandel.

Holostov ütles, et ta värvati Läti kaitsepolitsei poolt ligi 8 aastat tagasi. „Mu agendinimi oli Gloria,“ rääkis ta, lisades, et pidi koguma poliitilist ja sõjalist infot.

Lätlane tabati, kui ta oli värbamas FSB agenti Andreid, keda ta varasemalt tundis. 35-aastase mehe sõnul maksti talle Läti heaks spioneerimise eest 10 000 rubla.

Võimud otsustasid Holostovi riigist välja saata ning süüdistusi mitte esitada.

Lätis on juhtum aga tekitanud suurt imestust, kuna Holostov on tuntud Kremli-meelse poliitiku ning ärimehena. 2013. aasta suvel soovis ta projekti “Õndsus” (“Благодать”) raames Riia külje alla rajatud ökokülale anda nimeks NSVL.

2012. aastal jalutas Holostov aga Läti vabadussõja vastase antifašistliku miitingu raames mööda Riia vanalinna teibaga, mille otsas oli seapea, millest olid läbi torgatud silmused kirjadega:  „mille üle Te uhkust tunnete, härrased?” ja „leegionärid – Läti häbiplekk!”.