Vaikimise eel suutis Philae saata Maale kõige olulisemad andmed, mida suutis komeedi kohta koguda. "Enne vaikimist suutis robot edastada kõik komeedil 67P-Churyumov–Gerasimenko kogutud teadusandmed," teatas ESA esindaja Stephan Ulamec.

Euroopa Kosmoseagentuuri ESA hinnangul jääb siiski mingi lootuskiir, et "ooterežiimil" olev robot suudab end taaskäivitada, olles juba jõudnud valgusküllasemasse nurka. Praegu on aga kõik süsteemid välja lülitunud.

Kontakt robotmaanduriga kaodus 02.26 Eesti aja järgi. Hetk enne seda säutsus viimane Twitteris: "@ESA_Rosetta Ma tunnen end veidi väsinuna, kas sa said mu saadetud andmed kätte? Ma vast teeksin ühe uinaku..."


"Mu elu komeedil on alles alanud. @ESA_Rosetta. Ma räägin sulle oma uuest kodust, komeedist #67P peagi... zzzzz," teatas Philae viimasena.


Philae eraldus kolmapäeval emalaevast, kosmosesond Rosettast, ja maandus seitse tundi hiljem komeedil 67P/Tšurjumov-Gerassimenko, mis asub praegu Jupiteri ja Marsi vahel.

Juhtimiskeskusest teatati, et aparaadi pinnale ankurdanud harpuunid ei töötanud päriselt nii nagu ette nähtud. Ometi oli tegemist õnnestunud ja turvalise maandumisega.  Komeedijahil avakosmoses oli kosmosesond Rosetta koos robotmaanduriga Philae kümme aastat.