Homme kell 13–14 korraldavad puuetega inimeste organisatsioonid riigikogu esisel platsil meeleavalduse, kus saab pealt vaadata, kuidas valitsuskoalitsioon puudega inimestest üle sõidab. Korraldajad paluvad lilli ja pärgi mitte tuua, kuid kaasa võtta terav pliiats ja usk paremasse homsesse.

"Kui me peame meie endi kokku kutsutud riiklikult tähtsa küsimuse arutelul sõnasaamiseks ajakirjanduse abil võitlema ja kui meie kriitikat ja muret puudega inimestele tööl käimist võimaldavate tugiteenuste kättesaamatuse ning töökohtade puudumise osas täielikult ignoreeritakse, siis teeb see väga nõutuks," rääkis sotsiaaltöö magistrant Asko Uri.

"Valitsuse otsus tööhõivereformiga ilma selle õnnestumist tagavate põhimõtteliste muudatusteta edasi minna eelnõude teisele lugemisele on puudega inimestest teerulliga üle sõitmine," lisas Uri.

Oma plaani puudega inimeste organisatsioonide arvamusi mitte arvestada väljendas koalitsioon lõplikult 6. novembril, kui otsustas töövõimereformi eelnõud saata teisele lugemisele kohe pärast riiklikult tähtsa küsimuse arutelu riigikogus.

Meedia vahendusel oli sotsiaaldemokraatlikusse erakonda kuuluv sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof koalitsiooniparteide sellist plaani väljendanud juba nädal varem, millega muudeti 3500 toetusallkirjaga kollektiivse pöördumise alusel toimunud arutelu üksnes alandavaks farsiks, millest midagi ei sõltunud.

Uri sõnul väljendas enamik valitsuskoalitsiooni poliitikuid oma suhtumist puudega inimeste probleemidesse puudumisega riiklikult tähtsa küsimuse arutelult.

Sama suhtumist kinnitas ka staažika karjääriga Reformierakonna poliitiku Jürgen Ligi kõne riigikogu kõnepuldis, kus ta nimetas puudega inimeste organisatsioonide kriitikat reformi suhtes teadlikuks ja silmakirjalikuks valeks.

Samas kõnes tegi Ligi ka solvavaid märkusi omastehooldajate kohta, kuigi just need inimesed säästavad riigile aastast aastasse miljoneid eurosid, hooldades oma kodudes peaaegu igasuguse riigi poolse abita oma puudega lähedasi, makstes olukorra kinni oma elukvaliteedi arvelt.

Puuetega inimeste organisatsioonidele on toetust avaldanud Eesti Raudteelaste Ametiühing ja Eesti Pensionäride Ühenduste Liit.

Puuetega inimesi koondavad ja toetavad Eesti Hooldajate Liit, Eesti Juhtkoerte Kasutajate Ühing, Eesti Kurtide Liit, Eesti Liikumispuudega Inimeste Liit, Eesti Nägemispuuetega Inimeste Keskliit, Eesti Patsientide Esindusühing, Eesti Pimekurtide Tugiliit, Eesti Puuetega Inimeste Koda, Eesti Sclerosis Multiplexi Ühingute Liit, Eesti Vaegkuuljate Liit, Erakond Eestimaa Rohelised, Juht- ja Abikoerte Kool, MTÜ Händikäpp, MTÜ Pane oma meeled proovile, Puutepunkt, Tallinna Puuetega Inimeste Koda ja Terviseleht.